Velikonoční mazanec

Ingredience
8 x 
na těsto
300 ml mléka
90 g rozpuštěného másla
1 žloutek
500 g polohrubé mouky
90 g cukru krupice nebo krystal
1 lžička soli
40 g kvasnic
90 g rozpuštěného másla
1 žloutek
500 g polohrubé mouky
90 g cukru krupice nebo krystal
1 lžička soli
40 g kvasnic
na potření a posypání
drcené mandle, drcené vlašské ořechy, slunečnicová semínka
1 vejce
moučkový cukr
1 vejce
moučkový cukr
Postup
1.Do menší misky si odeberte z mléka asi 50 ml a nechte ho lechce ohřát, aby nebylo uplně studené, spíš vlahé. Do něj přidejte z naváženého cukru asi 1 PL, rozdrobte k tomu kvasnice, zamíchejte, přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek.
2.V jiné míse si mezitím smíchejte zbylé ingredience na těsto (mouku, zbytek cukru, sůl, žloutek, rozpuštěné zchladlé máslo a zbytek cukru a mléka).
3.Vypracujte těsto, můžete klidně v robotu s hnětacím hákem, usnadní vám to práci. Vypracované těsto vložte do větší mísy, přikryjte utěrkou a nechte řádně vykynout.
4.Když těsto značně zvětší objem vyndejte ho z mísy na vál a vytvarujte tvar mazance. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte pod utěrkou ještě 20 minut kynout.
5.Rozehřejte troubu na 180 °C.
6.Mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte oříšky nebo semínky. Pečte 25 minut. Mazanec by měl mít zlatavou barvu.
7.Před krájením nechte částečně zchladnout. Posypte moučkovým cukrem a podávejte jen tak suché nebo namazané máslem a marmeládou.




Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz