Ségry v kuchyni

Jsme dvě ségry Adél a Veru a milujeme vaření, pečení a focení. Používáme kvalitní potraviny, žádná umělá dochucovadla ani polotovary nám nesmí přes práh. Všechna jídla jsme vlastnoručně uvařily, nafotily a poté s pomocí rodiny a přátel snědli. U receptů je mimo jiné vždy uveden počet porcí a také přesný rozměr použité formy. Tak přejeme hodně štěstí při vaření a dobrou chuť. Najdete nás na Facebooku i Instagramu.

Velikonoční mazanec

DSC_0134.jpg
Ingredience
8 x 

na těsto

300 ml mléka
90 g rozpuštěného másla
1 žloutek
500 g polohrubé mouky
90 g cukru krupice nebo krystal
1 lžička soli
40 g kvasnic

 

na potření a posypání

drcené mandle, drcené vlašské ořechy, slunečnicová semínka
1 vejce
moučkový cukr

Postup

1.Do menší misky si odeberte z mléka asi 50 ml a nechte ho lechce ohřát, aby nebylo uplně studené, spíš vlahé. Do něj přidejte z naváženého cukru asi 1 PL, rozdrobte k tomu kvasnice, zamíchejte, přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. 2.V jiné míse si mezitím smíchejte zbylé ingredience na těsto (mouku, zbytek cukru, sůl, žloutek, rozpuštěné zchladlé máslo a zbytek cukru a mléka). 3.Vypracujte těsto, můžete klidně v robotu s hnětacím hákem, usnadní vám to práci. Vypracované těsto vložte do větší mísy, přikryjte utěrkou a nechte řádně vykynout.
4.Když těsto značně zvětší objem vyndejte ho z mísy na vál a vytvarujte tvar mazance. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte pod utěrkou ještě 20 minut kynout. 5.Rozehřejte troubu na 180 °C. 6.Mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte oříšky nebo semínky. Pečte 25 minut. Mazanec by měl mít zlatavou barvu. 7.Před krájením nechte částečně zchladnout. Posypte moučkovým cukrem a podávejte jen tak suché nebo namazané máslem a marmeládou.
DSC_0115.jpg DSC_0413.jpg DSC_0409.jpg DSC_0123.jpg

Připravte si ještě