Velikonoční jidáše

Ingredience
22 x 
na těsto
200 ml mléka100 g rozpuštěného másla
4 žloutky
500 g polohrubé mouky
80 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
citrónová kůra z půlky citrónu
špetka soli
12 g čerstvého droždí
na potření a ozdobení vykynutých jidášů
1 žloutek100 ml mléka
1 lžíce rumu
plátkovené mandle
med
Postup
1.Polovinu připraveného vlažného mléka smíchejte s 1 PL mouky, rozdrobeným droždím a 1 PL cukru a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
2.Mouku prosijte do mísy, přidejte žloutky, kvásek, zbytek mléka, rozehřáté vlažné máslo, špetku soli, zbylý cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru a vypracujte těsto. Přikryjte utěrkou a nechte ho na teplém místě hodinu vykynout.
3.Po vykynutí těsto propracujte na válu a tvořte tvary jidášů (esíčka, uzle...). Poté naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte pod utěrkou ještě 35 minut kynout.
4.Potřete žloutkem rozšlehaným s mlékem a rumem, posypte mandlemi a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 20 minut, dozlatova. Upečené jidáše pokapejte tekutým medem.




Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz