Velikonoční jidáše

DSCN4927.jpg
Ingredience
22 x 

na těsto

200 ml mléka
100 g rozpuštěného másla
4 žloutky
500 g polohrubé mouky
80 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
citrónová kůra z půlky citrónu
špetka soli
12 g čerstvého droždí
 

na potření a ozdobení vykynutých jidášů

1 žloutek
100 ml mléka
1 lžíce rumu
plátkovené mandle
med

Postup

1.Polovinu připraveného vlažného mléka smíchejte s 1 PL mouky, rozdrobeným droždím a 1 PL cukru a nechte na teplém místě vzejít kvásek. 2.Mouku prosijte do mísy, přidejte žloutky, kvásek, zbytek mléka, rozehřáté vlažné máslo, špetku soli, zbylý cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru a vypracujte těsto. Přikryjte utěrkou a nechte ho na teplém místě hodinu vykynout. 
3.Po vykynutí těsto propracujte na válu a tvořte tvary jidášů (esíčka, uzle...). Poté naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte pod utěrkou ještě 35 minut kynout. 4.Potřete žloutkem rozšlehaným s mlékem a rumem, posypte mandlemi a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 20 minut, dozlatova. Upečené jidáše pokapejte tekutým medem. 
DSCN4907.jpg DSCN4910.jpg DSCN4919.jpg DSCN4914.jpg

Připravte si ještě