Ořechový pletenec

DSCN0520.jpg
Ingredience
4 x 

na těsto

800 g polohrubé mouky
135 g cukru krupice
60 g kvasnic
135 g rozpuštěného másla
2 žloutky
1 lžička soli
cca 430 ml mléka
kůra z citronu

na ořechovou nádivku

250 g vlašských ořechů
1 balíček dětských piškotů (120g)
trochu rumu
moučkový cukr
1 vanilkový cukr
cca 150 ml mléka
špetka skořice
1 lžíce másla
 
vejce na potření

Postup

1.Z vlažného mléka, 2 lžic cukru a kvasnic nechte vzejít na teplém místě kvásek. 2.Mezitím si připravte ořechovou nádivku, alespoň stihne zchladnout. V rendlíku si rozpusťte máslo a přidejte nasekané ořechy na skoro jemno, promíchejte a zalijte mlékem. Krátce svařte a přidejte důkladně rozsekané piškoty, promíchejte a dochuťte cukrem, skořicí a rumem dle chuti. Pak nechte prochladnout. 3.Následně si do robotu s hnětací metlou na těsto dejte prosátou mouku, citronovou kůru, cukr, žloutky a sůl (tu dejte na druhou stranu mouky, než cukr a vejce) a poté přilijte rozpuštěné máslo a kvásek. 4.Zapněte robota a hněťte, než se vám vytvoří hladké těsto - pokud se bude těsto lepit, přidejte mouku, pokud bude naopak moc tuhé, přidejte mléko. 5.Těsto nechte cca 45 - 60 minut vykynout na teplém místě. 6.Předehřejte si troubu na 200 °C.
7.Vykynuté těsto si přendejte na vál a rozdělte ho na polovinu. Každou polovinu těsta si rozválejte na cca 1 - 1,5 cm a rozdělte na ni ořechovou nádivku. Těsto zatočte jako roládu. Konce obou rolád k sobě přitlačte a rolujte je kolem sebe, poté stočte, aby vám vznikl jakýsi věnec. 8.Potřete rozšlehaným vejcem a přendejte opatrně na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě naposled vykynout na teplém místě. (Pokud byste dali pletenec do trouby moc brzy, mohl by se vám potrhat). 9.Dejte do trouby a pečte na 200 °C cca 10 minut, poté troubu stáhněte na 170 °C a pečtě ještě 20 - 30 minut - záleží na troubě. 10.Vyndejte z trouby a nechte prochladnout - pokud budete pletenec krájet moc horký, mohl by se vám srazit. Pletenec podávejte posypaný moučkovým cukrem. 
DSCN0513.jpg DSCN0531.jpg

Připravte si ještě