Ořechový pletenec

Ingredience
4 x 
na těsto
800 g polohrubé mouky135 g cukru krupice
60 g kvasnic
135 g rozpuštěného másla
2 žloutky
1 lžička soli
cca 430 ml mléka
kůra z citronu
na ořechovou nádivku
250 g vlašských ořechů1 balíček dětských piškotů (120g)
trochu rumu
moučkový cukr
1 vanilkový cukr
cca 150 ml mléka
špetka skořice
1 lžíce másla
vejce na potření
Postup
1.Z vlažného mléka, 2 lžic cukru a kvasnic nechte vzejít na teplém místě kvásek.
2.Mezitím si připravte ořechovou nádivku, alespoň stihne zchladnout. V rendlíku si rozpusťte máslo a přidejte nasekané ořechy na skoro jemno, promíchejte a zalijte mlékem. Krátce svařte a přidejte důkladně rozsekané piškoty, promíchejte a dochuťte cukrem, skořicí a rumem dle chuti. Pak nechte prochladnout.
3.Následně si do robotu s hnětací metlou na těsto dejte prosátou mouku, citronovou kůru, cukr, žloutky a sůl (tu dejte na druhou stranu mouky, než cukr a vejce) a poté přilijte rozpuštěné máslo a kvásek.
4.Zapněte robota a hněťte, než se vám vytvoří hladké těsto - pokud se bude těsto lepit, přidejte mouku, pokud bude naopak moc tuhé, přidejte mléko.
5.Těsto nechte cca 45 - 60 minut vykynout na teplém místě.
6.Předehřejte si troubu na 200 °C.
7.Vykynuté těsto si přendejte na vál a rozdělte ho na polovinu. Každou polovinu těsta si rozválejte na cca 1 - 1,5 cm a rozdělte na ni ořechovou nádivku. Těsto zatočte jako roládu. Konce obou rolád k sobě přitlačte a rolujte je kolem sebe, poté stočte, aby vám vznikl jakýsi věnec.
8.Potřete rozšlehaným vejcem a přendejte opatrně na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě naposled vykynout na teplém místě. (Pokud byste dali pletenec do trouby moc brzy, mohl by se vám potrhat).
9.Dejte do trouby a pečte na 200 °C cca 10 minut, poté troubu stáhněte na 170 °C a pečtě ještě 20 - 30 minut - záleží na troubě.
10.Vyndejte z trouby a nechte prochladnout - pokud budete pletenec krájet moc horký, mohl by se vám srazit. Pletenec podávejte posypaný moučkovým cukrem.


Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz