Špaldovo-žitný chléb

Ingredience
1 x 
200 ml mléka
200 ml vody
2 lžičky cukru
2 a 1/2 lžičky soli
2 lžičky mletého kminu
2 lžičky octa
2 lžičky olivového oleje
300 g špaldové mouky
150 g hladké mouky
110 g žitné mouky
21 g čerstvého droždi
1 lžíce slunečnicových semínek
1 lžíce lněných semínek
na potření: 2 lžíce mléka se špetkou soli
200 ml vody
2 lžičky cukru
2 a 1/2 lžičky soli
2 lžičky mletého kminu
2 lžičky octa
2 lžičky olivového oleje
300 g špaldové mouky
150 g hladké mouky
110 g žitné mouky
21 g čerstvého droždi
1 lžíce slunečnicových semínek
1 lžíce lněných semínek
na potření: 2 lžíce mléka se špetkou soli
Postup
1.Do nádoby v pekárně vložte ingredience v uvedeném pořadí a nechte zpracovat a vykynout na program těsto.
2.Pokud nebudete používat domácí pekárnu, nechte nejdříve v hrníčku vzejít kvásek následovně.
3.Odeberte 1 lžíci hladké mouky, 1 lžičku cukru, 50 ml mléka a přidejte rozdrobené droždí. Smíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Pak kvásek přidejte k ostatním ingrediencím a vymíchejte hladké těsto.
4.Nechte kynout pod utěrkou na teplém místě asi hodinu a půl.
5.Nyní už je postup stejný pro oba způsoby kynutí. Plech vyložte pečicím papírem a když je těsto vykynuté, vytvořte z něj na válu tvar bochníku.
6.Ošatku důkladně vysypte hladkou moukou a těsto do něj přeneste. Přikryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout.
7.Mezitím si předehřejte troubu na 220 °C a do trouby vložte malou nádobu s vodou. Voda vytvoří v troubě páru a chléb pak bude mít křupavou kůrku.
8.Když bochník pod utěrkou znovu vykynul, opatrně ho vyklopte z ošatky na plech vyložený pečicím papírem.
9.Ihned vložte do trouby a nechte péct 15 minut.
10.Po této době vyndejte z trouby vodu a chléb potřete osoleným mlékem a nechte dopéct na 180 °C cca 30 minut.
11.Nechte na mřížce vychladnout a můžete podávat.






Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz