Pšenično-žitný chléb

Ingredience
1 x 
200 ml mléka
150 ml vody
2 lžičky cukru
2 a 1/2 lžičky soli
2 lžičky mletého nebo drceného kminu
2 lžičky octa
2 lžičky olivoveho oleje
50 g pšeničné celozrnné mouky
150 g žitne mouky
360 g hladké mouky
21 g čerstvého droždi
semínka nebo oříšky (lněná, slunečnicová, chia, vlašské)
na potření: 100 ml mléka a 1 lžička soli
150 ml vody
2 lžičky cukru
2 a 1/2 lžičky soli
2 lžičky mletého nebo drceného kminu
2 lžičky octa
2 lžičky olivoveho oleje
50 g pšeničné celozrnné mouky
150 g žitne mouky
360 g hladké mouky
21 g čerstvého droždi
semínka nebo oříšky (lněná, slunečnicová, chia, vlašské)
na potření: 100 ml mléka a 1 lžička soli
Postup
1.Do nádoby v pekárně vložte ingredience v uvedeném pořadí a nechte zpracovat a vykynout na program těsto.
2.Pokud nebudete používat domácí pekárnu, nechte nejdříve v hrníčku vzejít kvásek následovně. Odeberte 1 lžíci hladké mouky, 1 lžičku cukru, 50 ml mléka a přidejte rozdrobené droždí. Smíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Pak kvásek přidejte k ostatním ingrediencím a vymíchejte hladké těsto. Nechte kynout pod utěrkou na teplém místě asi hodinu a půl.
3.Plech vyložte pečicím papírem a když je těsto vykynuté, vytvořte z něj tvar bochníku, přeneste na pečicí papír a přikryjte utěrkou. Nechte ještě 30 minut kynout.
4.Předehřejte troubu na 220 °C a do trouby vložte malou nádobu s vodou. Voda vytvoří v troubě páru a chléb pak bude mít křupavou kůrku.
5.Když bochník pod utěrkou znovu vykynul, udělejte na něm ostrým nožem několik zářezů, potřete osoleným mlékem a ihned vložte do trouby. Nechte péct 15 minut.
6.Po této době vyndejte z trouby vodu, chléb znovu potřete osoleným mlékem a nechte dopéct na 180 °C cca 30 minut.
7.Kdyby se vám chléb zdál příliš opečený, přikryjte ho alobalem. Nechte na mřížce vychladnout a můžete podávat.


Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz