Ségry v kuchyni

Jsme dvě ségry Adél a Veru a milujeme vaření, pečení a focení. Používáme kvalitní potraviny, žádná umělá dochucovadla ani polotovary nám nesmí přes práh. Všechna jídla jsme vlastnoručně uvařily, nafotily a poté s pomocí rodiny a přátel snědli. U receptů je mimo jiné vždy uveden počet porcí a také přesný rozměr použité formy. Tak přejeme hodně štěstí při vaření a dobrou chuť. Najdete nás na Facebooku i Instagramu.

Pšenično-žitný chléb

DSC_0391.jpg
Ingredience
1 x 
200 ml mléka
150 ml vody
2 lžičky cukru
2 a 1/2 lžičky soli
2 lžičky mletého nebo drceného kminu
2 lžičky octa
2 lžičky olivoveho oleje
50 g pšeničné celozrnné mouky
150 g žitne mouky
360 g hladké mouky
21 g čerstvého droždi
semínka nebo oříšky (lněná, slunečnicová, chia, vlašské)
na potření: 100 ml mléka a 1 lžička soli

Postup

1.Do nádoby v pekárně vložte ingredience v uvedeném pořadí a nechte zpracovat a vykynout na program těsto. 2.Pokud nebudete používat domácí pekárnu, nechte nejdříve v hrníčku vzejít kvásek následovně. Odeberte 1 lžíci hladké mouky, 1 lžičku cukru, 50 ml mléka a přidejte rozdrobené droždí. Smíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Pak kvásek přidejte k ostatním ingrediencím a vymíchejte hladké těsto. Nechte kynout pod utěrkou na teplém místě asi hodinu a půl. 3.Plech vyložte pečicím papírem a když je těsto vykynuté, vytvořte z něj tvar bochníku, přeneste na pečicí papír a přikryjte utěrkou. Nechte ještě 30 minut kynout.
4.Předehřejte troubu na 220 °C a do trouby vložte malou nádobu s vodou. Voda vytvoří v troubě páru a chléb pak bude mít křupavou kůrku. 5.Když bochník pod utěrkou znovu vykynul, udělejte na něm ostrým nožem několik zářezů, potřete osoleným mlékem a ihned vložte do trouby. Nechte péct 15 minut. 6.Po této době vyndejte z trouby vodu, chléb znovu potřete osoleným mlékem a nechte dopéct na 180 °C cca 30 minut. 7.Kdyby se vám chléb zdál příliš opečený, přikryjte ho alobalem. Nechte na mřížce vychladnout a můžete podávat.
DSC_0375.jpg DSC_0388.jpg

Připravte si ještě