Hovězí na černém pivu

DSCN2378.jpg
Ingredience
4 x 
1,5 kg hovězí kližky
kousek špeku
1 velká cibule
1 stroužek česneku
kousek chilli papričky
0,5 l černého piva
100 g hnědého cukru
sůl
pepř
rozmarýn
tymián
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
1 lžíce sádla
voda nebo hovězí vývar

Postup

1.Maso nakrájejte na větší kostky. Cibuli nakrájejte najemno. Špek nakrájejte na nudličky. Česnek na plátky. Čerstvý rozmarýn a tymián svažte potravinovým provázkem do tzv. bouquet garni. 2.V hrnci si nechte rozehřát sádlo a cibuli na něm osmažte do zlatova. Přidejte maso a špek a nechte společně opéct. 3.Přidejte kousek chilli papričky, česnek a svazek rozmarýnu a tymiánu. Snižte plamen, aby se nepřipálil česnek, zhořknul by. Osolte a opepřete. 4.Vemte si pánev a roztavte v ní cukr na karamel (na středním plameni) a ten pak zalijte černým pivem. Společně provařte a nalijte k masu.
5.Duste na mírném plameni zhruba 2 hodiny. Podle potřeby podlévejte vodou nebo hovězím vývarem. Když je maso měkké vyndejte svazek bylinek a dochuťte solí a pepřem.  6.Teď si připravte tmavou jíšku a to tak, že nejprve necháte rozpustit na středním plameni máslo a pak přisypete hladkou mouku. Společně restujte za stálého míchání až bude jíška zlatá až lehce do hněda. Sundejte z plotny a můžete vmíchat k masu. 7.Společně krátce provařte a můžete podávat s chlebem nebo houskovým knedlíkem.
DSCN2377.jpg DSCN2380.jpg

Připravte si ještě