Semínkový chléb

Vaříme zdravě
DSCN2721.jpg
Ingredience
 11x24 cm
320 g pšeničné chlebové mouky
90 g celozrnné špaldové mouky
8 g sušeného droždí
1 a 1/4 hrnku mléka
60 g rozpuštěného másla
1 lžička soli
1 lžíce javorového sirupu nebo medu
40 g ovesných vloček
20 g mletého lněného semínka
25 g slunečnicových semínek
1 lžička kakaa
1 lžička mletého kmínu
1 lžíce sezamu
1 lžíce máku

na dokončení

rozšlehané vejce
slunečnicová semínka
lněná semínka
ovesné vločky

Postup

1.Nejprve si ohřejte mléko v rendlíku (na 46 °C) a nalijte ho do mísy od robota, přisypte droždí, ovesné vločky a vlijte javorový sirup. Promíchejte a nechte 10 minut nabobtnat. 2.Přidejte rozpuštěné vychladlé máslo, chlebovou i špaldovou mouku, mleté lněné semínko, sůl a krátce promíchejte hnětacím hákem.  3.Přisypte slunečnicová semínka, mák a sezam a nechte dále zpracovávat přibližně 7 minut. Poté těsto vyndejte na lehce pomoučený vál a ještě krátce propracujte rukama. Vytvarujte jednotný bochánek a přendejte ho do olejem vymazané mísy (olejem lehce potřete i povrch těsta). 4.Mísu přikryjte folií a dejte kynout na teplé místo na 90 minut.
5.Vykynuté těsto dejte zpět na pomoučený vál a vytvarujte váleček ve velikosti formy. Tu si vymažte olejem (já používám olej ve spreji). Formu s těstem přikryjte folií a dejte znovu kynout na přibližně 60 minut (těsto by mělo být asi 2 cm nad formou). 6.Předehřejte si troubu na 170 °C (pravý horký vzduch), chléb potřete rozšlehaným vejcem a posypte semínky. Pečte přibližně 40 minut, poté zvyšte teplotu na 195 °C a dopečte 5 minut. 7.Nechte ve formě asi 10 minut, poté vyndejte na chladicí mřížku a nechte zcela vychladit.
DSCN2703.jpg DSCN2704.jpg DSCN2705.jpg DSCN2707.jpg DSCN2708.jpg DSCN2709.jpg DSCN2710.jpg DSCN2712.jpg DSCN2717.jpg DSCN2725.jpg

Připravte si ještě