Paštika z vepřových jater s červeným vínem a bylinkami

IMG_20201004_170613_resized_20201004_060345333.jpg
Ingredience
6 x 
500 g vepřových jater
lžíce oleje
1 červená cibule
3 stroužky česneku
čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián a majoránka)
100 ml červeného vína
sůl
pepř
půl lžičky chilli
100 ml smetany ke šlehání
2 lžíce másla

na dokončení

posekané para ořechy
brusinky
větvička rozmarýnu
100  g rozpuštěného másla

Postup

1.Játra očistěte a nakrájejte na větší kostky. Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek také. 2.Na lžíci oleje nechte zesklovatět cibuli a česnek. Poté přidejte posekané bylinky (rozmarýn, tymián a majoránku) a chvíli společně restujte až začne koření vonět. 3.Poté přidejte nakrájená játra. Opepřete a ochuťte chilli. Restujte dokud nejsou játra na povrchu opečená dozlatova a uvnitř ještě lehce růžová.
4.Podlijte vínem a nechte na vyšším plameni odpařit alkohol. 5.Sundejte z plotny a rozmixujte do hladka ponorným mixérem, společně se smetanou ke šlehání a dvěma lžícemi másla. Ochuťte solí, popřípadě ještě pepřem. 6.Přendejte do misky a ozdobte ořechy, brusinkami a větvičkou rozmarýnu. Zalijte rozpuštěným máslem a nechte v lednici ztuhnout. 7.Podávejte s pečivem.
IMG_20201004_170621_resized_20201004_060343112.jpg IMG_20201004_170625_resized_20201004_060341949.jpg

Připravte si ještě