Ricottový koláč s rozinkami

1391e1c5-8518-4da3-bae0-f4918aee696a.jpg
Ingredience
 Ø 26 cm

na korpus

450 g hladké mouky
špetka soli
1 vejce
2 žloutky
150 g cukru
225 g změklého másla
kůra z 1 pomeranče
3 g prášku do pečiva

na náplň

1 kg ricotty
300 g krupicového cukru
3 žloutky
1 vanilkový lusk
velká hrst rozinek naložených v rumu

Postup

1.Nejprve si připravte těsto. Smíchejte mouku, máslo, cukr a prášek do pečiva a prsty nebo v robotu zpracujte v sypkou drobenku. Přidejte prošlehané vejce se žloutkem, špetku soli a pomerančovou kůru. Zpracujte v hladké nelepivé těsto. Těsto dejte do sáčku a nechte hodinu v chladničce. 2.Mezitím si připravte ricottovou náplň. Do velké mísy dejte ricottu a cukr a ručním šlehačem nebo v robotu prošlehejte dohladka. Přidejte žloutky, vydlabaný vanilkový lusk a ještě důkladně prošlehejte. Nakonec již ručně přimíchejte rozinky namočené v rumu.
3.Těsto vyndejte z chladničky, 1/3 si dejte stranou na vytvoření mřížky, zbytek těsta vyválejte na kruh větší než je forma. Těsto by mělo sahat i do stran formy (viz fotka). 4.Těsto propíchejte vidličkou a vlijte ricottovou náplň. Na tu si připravte ze zbytku těsta mřížku. 5.Pečte v předehřáté troubě cca 50 minut na 180 °C. Koláč podávejte vychlazený a posypaný moučkovým cukrem.
IMG_20200828_205622.jpg IMG_20200828_215659.jpg IMG_20200828_215227.jpg IMG_20200828_220729.jpg IMG_20200828_221013.jpg IMG_20200828_222519.jpg IMG_20200829_092216.jpg 3c71e8cc-5ef6-432c-96d7-b5aecaf01f9a.jpg

Připravte si ještě