Quiche se špenátem a lososem

IMG_20190324_152600.jpg
Ingredience
 Ø 27 cm

na těsto

150 g hladké mouky
125 g vychlazeného másla
2 lžíce studené vody
špetka soli

na náplň

4 vejce
250 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř
špetka muškátového květu
půl lžíce olivového oleje
100 g syrového lososa
125 g čerstvého špenátu

Postup

1.Nejdříve si připravte křehké těsto. Ve větší míse smíchejte hladkou mouku s vychlazeným máslem pokrájeným na kostičky. Rukama zpracujte v drobenku. 2.Poté přilijte dvě lžíce vody, přidejte špetku soli a vytvořte hladké tuhé těsto. Vložte do igelitu a dejte na hodinu do ledničky. 3.Troubu předehřejte na 190 °C. 4.Těsto vyndejte z ledničky a na vále rozválejte na velikost koláčové formy. Koláčovou formu vymažte máslem. 5.Těsto za pomoci válečku přendejte do formy a vyložte i do krajů. Přebytečné těsto odřežte. Těsto propíchejte na několika místech vidličkou. 6.Z pečicího papíru si vystříhněte kolečko a vložte do formy na těsto. Na pečicí papír nasypte fazole nebo rýží. Těsto se tak zatíží a při pečení se nenafoukne.  7.Pečte 10 minut. Poté dejte pryč fazole a pečicí papír a nechte ještě 2 minuty péct, aby se těsto předpeklo i uprostřed.
8.Korpus vyndejte z trouby. Troubu nechte zapnutou na 190 °C. 9.Lososa zbavte kůže a nakrájejte na větší kostky. Rozpalte si pánev, přilijte olivový olej a lososa nechte krátce orestovat. Osolte a opepřete. 10.Teď si připravte špenát. Vezměte si rendlík nebo pánev s vyšším okrajem. Špenátové listy omyjte a vložte na pánev. Na středním plameni nechte špenát dusit, dokud se nezbaví vody. Osolte ho, opepřete a promíchejte. 11.Nyní si smíchejte vajíčka se smetanou, osolte, opepřete a ochuťte muškátovým květem. Společně prošlehejte ruční metlou. 12.Do formy na těsto navrstvěte nejdříve špenát. Ten zalijte vaječnou směsí a nakonec rovnoměrně přidejte kousky lososa. 13.Pečte dalších 35 minut. Quiche zezlátne a ztuhne. Zůstane ale uvnitř krásně vláčný.
DSC_0377.jpg DSC_0380.jpg IMG_20190324_131058.jpg IMG_20190324_152603.jpg

Připravte si ještě