Quiche lorraine

Mezinárodní kuchyně
IMG_20190329_190613nn.jpg
Ingredience
 Ø 27 cm

na těsto

150 g hladké mouky
125 g vychlazeného másla
2 lžíce ledové vody
špetka soli

na náplň

100 g sýru gruyére
4 vejce
250 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř
malá špetka muškátového květu
100 g pancetty nebo slaniny
hrst posekané pažitky

Postup

1.Nejdříve si připravte křehké těsto. Ve větší míse smíchejte hladkou mouku s vychlazeným máslem pokrájeným na kostičky. Rukama zpracujte v drobenku. 2.Poté přilijte dvě lžíce vody, přidejte špetku soli a vytvořte hladké tuhé těsto. Vložte do igelitu a dejte na hodinu do ledničky. 3.Troubu předehřejte na 190 °C. 4.Těsto vyndejte z ledničky a na vále rozválejte na velikost koláčové formy. Koláčovou formu vymažte máslem. 5.Těsto za pomoci válečku přendejte do formy a vyložte i do krajů. Přebytečné těsto odřežte. Těsto propíchejte na několika místech vidličkou. 6.Z pečicího papíru si vystříhněte kolečko a vložte do formy na těsto. Na pečicí papír nasypte fazole nebo rýží. Těsto se tak zatíží a při pečení se nenafoukne. 
7.Pečte 10 minut. Poté dejte pryč fazole a pečicí papír a nechte ještě 2 minuty péct, aby se těsto předpeklo i uprostřed. 8.Slaninu nebo pancettu si orestujte na pánvi dozlatova. 9.Korpus vyndejte z trouby. Troubu nechte zapnutou na 190 °C. 10.Nyní si smíchejte vajíčka se smetanou, osolte, opepřete, ochuťte muškátovým květem a přidejte posekanou pažitku. Společně prošlehejte ruční metlou. Nakonec přimíchejte i nahrubo nastrouhaný sýr. 11.Na upečený korpus rozprostřete opečenou slaninu a zalijte vaječnou směsí. 12.Pečte dalších 35 minut. Quiche zezlátne a ztuhne. Zůstane ale uvnitř krásně vláčný.
IMG_20190329_181653.jpg IMG_20190329_181934.jpg IMG_20190329_185634.jpg IMG_20190329_185629.jpg

Připravte si ještě