Quiche lorraine


Ingredience

na těsto
150 g hladké mouky125 g vychlazeného másla
2 lžíce ledové vody
špetka soli
na náplň
100 g sýru gruyére4 vejce
250 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř
malá špetka muškátového květu
100 g pancetty nebo slaniny
hrst posekané pažitky
Postup
1.Nejdříve si připravte křehké těsto. Ve větší míse smíchejte hladkou mouku s vychlazeným máslem pokrájeným na kostičky. Rukama zpracujte v drobenku.
2.Poté přilijte dvě lžíce vody, přidejte špetku soli a vytvořte hladké tuhé těsto. Vložte do igelitu a dejte na hodinu do ledničky.
3.Troubu předehřejte na 190 °C.
4.Těsto vyndejte z ledničky a na vále rozválejte na velikost koláčové formy. Koláčovou formu vymažte máslem.
5.Těsto za pomoci válečku přendejte do formy a vyložte i do krajů. Přebytečné těsto odřežte. Těsto propíchejte na několika místech vidličkou.
6.Z pečicího papíru si vystříhněte kolečko a vložte do formy na těsto. Na pečicí papír nasypte fazole nebo rýží. Těsto se tak zatíží a při pečení se nenafoukne.
7.Pečte 10 minut. Poté dejte pryč fazole a pečicí papír a nechte ještě 2 minuty péct, aby se těsto předpeklo i uprostřed.
8.Slaninu nebo pancettu si orestujte na pánvi dozlatova.
9.Korpus vyndejte z trouby. Troubu nechte zapnutou na 190 °C.
10.Nyní si smíchejte vajíčka se smetanou, osolte, opepřete, ochuťte muškátovým květem a přidejte posekanou pažitku. Společně prošlehejte ruční metlou. Nakonec přimíchejte i nahrubo nastrouhaný sýr.
11.Na upečený korpus rozprostřete opečenou slaninu a zalijte vaječnou směsí.
12.Pečte dalších 35 minut. Quiche zezlátne a ztuhne. Zůstane ale uvnitř krásně vláčný.




Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz