Polévka z kořenové zeleniny a hrášku

20230128_122054.jpg
Ingredience
4 x 
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
2 mrkve
1 petržel
kousek celeru
5 brambor
velká hrst mraženého hrášku
200 ml smetany
hrst posekané petrželky
tymián
1 stroužek česneku
850 ml zeleninového vývaru
rohlík na krutony
1 lžička mletého kmínu
sůl
pepř

Postup

1.Nejprve si připravte zeleninový vývar - ten jsem připravila z kořenové zeleniny, listů z kedlubu, stonků zelené petrželky, košťálu z brokolice, cibule, česneku, soli, pepře, nového koření a bobkového listu. Vařila jsem cca 45 minut. 2.Ke konci vaření vývaru můžete začít s přípravou zeleniny. Mrkev, petržel, celer a brambory si oloupejte a nakrájejte na kostky. 3.Do rozpáleného hrnce vlijte olivový olej, přidejte máslo a vsypte kořenovou zeleninu, přidejte lístky tymiánu a restujte dozlatova asi 5 minut. 4.Přidejte brambory, ochuťte mletým kmínem, promíchejte a vlijte připravený horký vývar, stáhněte plamen a nechte pod pokličkou vařit 10 minut, poté přidejte hrášek a ještě chvíli povařte do změknutí veškeré zeleniny.
5.Nyní si trochu zeleniny vyndejte do misky a zbývající obsah hrnce rozmixujte ponorným mixérem dohladka. 6.Vlijte smetanu, vraťte zeleninu z misky, přidejte prolisovaný stroužek česneku a nechte asi 2 minuty provařit, přidejte posekanou petrželku a případně dochuťte solí a pepřem. 7.Dle požadované hustoty můžete ještě naředit vývarem. 8.Do pánve s rozehřátým máslem vsypte na kostky pokrájený rohlík a opečte dozlatova a osolte. 9.Polévku podávejte s kapkou smetany, krutony a posekanou petrželkou.
20230128_113057.jpg 20230128_114025.jpg 20230128_114304.jpg 20230128_114701.jpg 20230128_114840.jpg 20230128_114927.jpg 20230128_115915.jpg 20230128_120634.jpg 20230128_120914.jpg 20230128_121142.jpg

Připravte si ještě