Polévka z kořenové zeleniny a hrášku

Ingredience
4 x 
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
2 mrkve
1 petržel
kousek celeru
5 brambor
velká hrst mraženého hrášku
200 ml smetany
hrst posekané petrželky
tymián
1 stroužek česneku
850 ml zeleninového vývaru
rohlík na krutony
1 lžička mletého kmínu
sůl
pepř
2 lžíce másla
2 mrkve
1 petržel
kousek celeru
5 brambor
velká hrst mraženého hrášku
200 ml smetany
hrst posekané petrželky
tymián
1 stroužek česneku
850 ml zeleninového vývaru
rohlík na krutony
1 lžička mletého kmínu
sůl
pepř
Postup
1.Nejprve si připravte zeleninový vývar - ten jsem připravila z kořenové zeleniny, listů z kedlubu, stonků zelené petrželky, košťálu z brokolice, cibule, česneku, soli, pepře, nového koření a bobkového listu. Vařila jsem cca 45 minut.
2.Ke konci vaření vývaru můžete začít s přípravou zeleniny. Mrkev, petržel, celer a brambory si oloupejte a nakrájejte na kostky.
3.Do rozpáleného hrnce vlijte olivový olej, přidejte máslo a vsypte kořenovou zeleninu, přidejte lístky tymiánu a restujte dozlatova asi 5 minut.
4.Přidejte brambory, ochuťte mletým kmínem, promíchejte a vlijte připravený horký vývar, stáhněte plamen a nechte pod pokličkou vařit 10 minut, poté přidejte hrášek a ještě chvíli povařte do změknutí veškeré zeleniny.
5.Nyní si trochu zeleniny vyndejte do misky a zbývající obsah hrnce rozmixujte ponorným mixérem dohladka.
6.Vlijte smetanu, vraťte zeleninu z misky, přidejte prolisovaný stroužek česneku a nechte asi 2 minuty provařit, přidejte posekanou petrželku a případně dochuťte solí a pepřem.
7.Dle požadované hustoty můžete ještě naředit vývarem.
8.Do pánve s rozehřátým máslem vsypte na kostky pokrájený rohlík a opečte dozlatova a osolte.
9.Polévku podávejte s kapkou smetany, krutony a posekanou petrželkou.










Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz