Pečené donuty

Mezinárodní kuchyně
20240228_170857.jpg
Ingredience
25 x 

na těsto

50 g rozpuštěného másla
200 ml mléka
2 vejce
500 g hladké mouky
70 g cukru krupice
vanilková pasta nebo semínka z půlky lusku
půl lžičky soli
42 g čerstvého droždí

na polevu

100 g hořké čokolády
75 g smetany ke šlehání
1 lžíce kokosového oleje
posekané opražené mandle na posypání

Postup

1.Pokud budete těsto připravovat v domácí pekárně jako já, postup je následující. 2.Nejprve si rozpusťte v rendlíku máslo a nechte ho trochu zchladnout. Do mísy v pekárně vlijte mléko, přidejte dvě vejce a poté přilijte máslo. 3.Vsypte mouku, cukr, vanilku, sůl a nakonec kvasnice. Zapněte na program těsto. 4.Těsto samozřejmě můžete připravit i klasickým způsobem. 5.Když je těsto vykynuté (značně zvětší svůj objem), připravte si vál a těsto vyválejte na tloušťku zhruba půl až jeden centimetr. 6.Plechy si vyložte pečicím papírem. Z těsta vykrojte velkým kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou a malým kulatým vykrajovátkem tvar donutu. 
7.Klaďte na plechy v dostatečném rozestupu mezi sebou, těsto ještě nabyde. 8.Když máte donuty vyskládané na plechu, přikryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut vykynout. Mezitím si troubu předehřejte na 180 °C. 9.Po vykynutí pečte v troubě cca 20 minut dozlatova. Poté nechte na mřížce vychladnout. 10.Do rendlíku si nalámejte čokoládu, přilijte smetanu a přidejte lžíci kokosového oleje. Na mírném plameni za stálého míchání nechte společně rozpustit. 11.Donuty máčejte v polevě a posypte praženými mandlemi.

 

20240228_152321.jpg 20240228_163312.jpg 20240228_170648.jpg 20240228_171613.jpg

Připravte si ještě