Mandlové jidáše s pomerančem

Ingredience
12 x 
270 g hladké mouky
50 g mletých mandlí
40 g změklého másla
1 žloutek
50 ml mléka
100 ml smetany ke šlehání
20 g vanilkového cukru
30 g krupicového cukru + 1 lžička
14 g droždí
špetka soli
špetka muškátového květu
kůra z 1/2 pomeranče
plátky mandlí
2 lžíce medu
2 lžíce rumu
1 lžíce pomerančové šťávy
50 g mletých mandlí
40 g změklého másla
1 žloutek
50 ml mléka
100 ml smetany ke šlehání
20 g vanilkového cukru
30 g krupicového cukru + 1 lžička
14 g droždí
špetka soli
špetka muškátového květu
kůra z 1/2 pomeranče
na potření a ozdobení
1 vejceplátky mandlí
2 lžíce medu
2 lžíce rumu
1 lžíce pomerančové šťávy
Postup
1.V malé misce si rozmíchejte droždí s cukrem, dokud nevznikne kašička. Přilijte teplé mléko, promíchejte a nechte vzejít.
2.Do mísy od robota dejte všechny ostatní suroviny a vlijte kvásek. Zapněte robota a pomocí hnětacího háku zpracujte v hladké těsto. Nechte zpracovávat klidně 10 minut.
3.Poté posypte trochou hladké mouky, přikryjte mísu folií a nechte vykynout do dvojnásobku objemu 60 - 90 minut.
4.Po uplynutí této doby těsto rukama propracujte a nechte opět vykynout 60 - 90 minut.
5.Těsto si přendejte na vál a rozdělte ho na 12 stejných dílů (po 50 g).
6.Každý dílek vyválejte do 30 cm dlouhého hada a poté stočte do libovolných uzlů.
7.Jidáše přendejte na plech s papírem na pečení a potřete je rozšlehaným vejcem. Nechte vykynout dalších 30 minut. Rozehřejte si troubu na 190 °C.
8.Opět potřete vejcem a posypte mandlemi.
9.Pečte přibližně 14 minut dozlatova. Ke konci pečení si dejte do misky med, rum a pomerančovou šťávu a dejte na chvilku do mikrovlnky rozehřát. Touto horkou polevou hojně pokapejte jidáše ihned po vytažení z trouby.








Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz