Mandlové jidáše s pomerančem

IMG_20210401_142004.jpg
Ingredience
12 x 
270 g hladké mouky
50 g mletých mandlí
40 g změklého másla
1 žloutek
50 ml mléka
100 ml smetany ke šlehání
20 g vanilkového cukru
30 g krupicového cukru + 1 lžička
14 g droždí
špetka soli
špetka muškátového květu
kůra z 1/2 pomeranče

na potření a ozdobení

1 vejce
plátky mandlí
2 lžíce medu
2 lžíce rumu
1 lžíce pomerančové šťávy

Postup

1.V malé misce si rozmíchejte droždí s cukrem, dokud nevznikne kašička. Přilijte teplé mléko, promíchejte a nechte vzejít. 2.Do mísy od robota dejte všechny ostatní suroviny a vlijte kvásek. Zapněte robota a pomocí hnětacího háku zpracujte v hladké těsto. Nechte zpracovávat klidně 10 minut. 3.Poté posypte trochou hladké mouky, přikryjte mísu folií a nechte vykynout do dvojnásobku objemu 60 - 90 minut. 4.Po uplynutí této doby těsto rukama propracujte a nechte opět vykynout 60 - 90 minut. 5.Těsto si přendejte na vál a rozdělte ho na 12 stejných dílů (po 50 g).
6.Každý dílek vyválejte do 30 cm dlouhého hada a poté stočte do libovolných uzlů. 7.Jidáše přendejte na plech s papírem na pečení a potřete je rozšlehaným vejcem. Nechte vykynout dalších 30 minut. Rozehřejte si troubu na 190 °C. 8.Opět potřete vejcem a posypte mandlemi. 9.Pečte přibližně 14 minut dozlatova. Ke konci pečení si dejte do misky med, rum a pomerančovou šťávu a dejte na chvilku do mikrovlnky rozehřát. Touto horkou polevou hojně pokapejte jidáše ihned po vytažení z trouby.
IMG_20210401_084829.jpg IMG_20210401_095724.jpg IMG_20210401_103940.jpg IMG_20210401_115011.jpg IMG_20210401_131240.jpg IMG_20210401_135216.jpg IMG_20210401_140927.jpg IMG_20210401_141752.jpg

Připravte si ještě