Kynutý tvarohový mazanec

IMG_20200408_144642.jpg
Ingredience
1 x 
120 ml mléka
15 g čerstvého droždí
335 g polohrubé mouky
125 g polotučného tvarohu
2 lžíce rumu (z naložených rozinek)
50 g krupicového cukru
1 lžíce vanilkového cukru
2 žloutky
špetka soli
kůra z 1 citronu
rozinky namočené v rumu
plátky mandlí

Postup

1.Do teplého, ale ne horkého mléka, přidejte lžíci vanilkového cukru, rozdrobte droždí a promíchejte. Nechte asi 15 minut vzejít. 2.Poté do kvásku metlou přimíchejte žloutky. 3.Do velké mísy dejte tvaroh a promíchejte ho s cukrem. Přidejte prosátou mouku, sůl a vlijte kvásek. Přidejte nastrouhanou kůru z citronu a dvě lžíce rumu. Použila jsem rum, ve kterém mám trvale namočené rozinky. Rozinky mám v rumu stále v lednici v uzavřené sklenici a mám u toho i kousek vanilkového lusku. Vždy, když nějaké rozinky použiji, doplním je, případně doliji rum. Takto mám rozinky stále připravené a perfektně ochucené. 4.Zpracujte vařečkou (můžete samozřejmě použít robota s hákem) a vytvořte kompaktní hladké těsto. 5.Přendejte na vál s trochou mouky a vypracujte bochánek.
6.Ten dejte do mísy přikryté utěrkou na teplé místo vykynout. První kynutí potrvá cca hodinu a půl. Poté těsto znovu vypracujte a dejte znovu kynout, tentokrát na třičtvrtě hodiny. 7.Poté do těsta zapracujte okapané rozinky (asi 2 vrchovaté lžíce) a 1 lžíci mandlí na plátky. Dejte znovu kynout na 45 minut. 8.Poté naposledy zpracujte v bochánek a dejte na plech vyložený pečicím papírem nebo podložkou a ještě nechte 30 minut kynout přikryté utěrkou. Následně potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. 9.Pečte v předehřáté troubě nejprve 10 minut na 185 °C (pravý horký vzduch), poté snižte na 170 °C a dopékejte cca 25 minut. Záleží samozřejmě na troubě. 10.Nechte vychladnout na mřížce a podávejte posypané moučkovým cukrem.
IMG_20200408_094149.jpg IMG_20200408_101724.jpg IMG_20200408_114122.jpg IMG_20200408_122935.jpg IMG_20200408_135508.jpg IMG_20200408_143213.jpg IMG_20200408_144620.jpg IMG_20200408_145757.jpg

Připravte si ještě