Paella s kuřecím masem a krevetami

Mezinárodní kuchyně Vaříme zdravě
DSCN6252.jpg
Ingredience
4 x 

na vývar

skelet ze čtvrtky kuřete
1 větší mrkev
kousek celeru
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce rostliného oleje (slunečnicový, řepkový)
1 stroužek česneku
1 větší červená cibule
1 l vody

na paellu

2 lžíce olivového oleje
maso z kuřecí čtvrtky nakrájené na kostky
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 větší bílá cibule
2 stroužky česneku
hrst hrášku
hrst kukuřice
200 g kulatozrnné rýže (Arborio...)
sůl
pepř
uzená paprika
šafrán
70 ml bílého vína
100 ml rajčatového pyré
100 g krevet (použila jsem předvařené)
hrst nasekané petrželky
citrón k podávání

Postup

1.Nejprve si připravte vývar. Kuřecí čtvrtku vykostěte, maso nakrájejte na kousky a dejte ho zatím stranou. Kosti obalte v hladké mouce. 2.Celer, mrkev a cibuli oloupejte a nakrájejte na velké kostky. Stroužek česneku oloupejte a překrojte napůl. Ve větším hrnci si rozpalte olej a opékejte na něm kuřecí kosti. Když zezlátnou, přidejte zeleninu a nechte také zezlátnout. Poté zalijte vodou. Nechte vařit asi 50 minut.  3.Rozpalte širší pánev a nalijte na ni olivový olej. Na oleji opékejte kuřecí maso dozlatova. Poté přidejte papriky nakrájené na proužky, cibuli a česnek nakrájené nadrobno. 4.Společně opékejte a poté přidejte i hrášek s kukuřicí. 5.Po chvíli můžete přidat i rýži (neproplachujte!). Restujte, dokud rýže nezprůhlední a ochuťte solí, pepřem, uzenou paprikou a šafránem (toho jen malinko, má výraznou chuť).
6.Poté zalijte vínem a nechte vyvařit aby se odpařil alkohol. Přilijte rajčatové pyré a zalijte vývarem (asi 3/4, zbytek si nechte, kdyby se tekutina odpařila a rýže by ještě nebyla na skus). 7.Promíchejte a nechte odkryté vařit na mírném až středním stupni (aby rýže bublala ale nevařila se moc zprudka). 8.Doba vaření bude asi 18 minut. Snažte se co nejméně míchat, jen pokud budete chtít zkontrolovat zda se rýže nepřipaluje. Podle potřeby podlijte vývarem.  9.Ke konci vaření přidejte krevety, aby se prohřály. Posypte petrželkou. Při podávání ještě pokapejte citrónem. 
DSCN6244.jpg DSCN6248.jpg DSCN6243.jpg DSCN6250.jpg

Připravte si ještě