Mangovo-malinový dort


Ingredience

na korpus
7 lžic másla220 g hořké čokolády
1 lžička vanilkové pasty
5 vajec vel. L
špetka soli
80 g hnědého cukru
na mangovou pěnu
300 g manga1 lžíce moučkového cukru (nebo dle chuti)
8 g želatiny
40 ml studené vody
350 ml smetany ke šlehaní
na malinovou pěnu
225 g malin6 g želatiny
125 g růžové čokolády
30 ml studené vody
350 ml smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru (nebo dle chuti)
na pěnu z bílé čokolády:
140 g bílé čokoládycca 4 lžíce mléka
5 g želatiny
25 ml vody
350 ml smetany ke šlehání
Postup
1.Připravte si formu na dort. Vymažte máslem nebo použijte olej ve spreji a spodek formy vyložte papírem na pečení.
2.Rozpalte si troubu na 165 °C. Do skleněné či nerezové mísy dejte čokoládu a máslo a nechte za občasného míchání rozpustit nad hrncem s vařicí vodou (nechte přijít k varu a pak stáhněte na střední teplotu). Sundejte z hrnce a nechte prochladnout asi 5 minut.
3.Oddělte si bílky od žloutků. Bílky dejte do mísy a společne se solí šlehejte ručním šlehačem asi minutu. Poté přisypte cukr a pokračujte v šlehání do skoro tuha (když vytáhnete metly a otočíte je směrem vzhůru, špičky, které se na nich vytvoří, by měly pomalu spadnout, neměly by pevně držet). Potrvá to asi 2 minuty.
4.Do čokolády přimíchejte žloutky a vanilku a přendejte do větší misky. Do čokoládové směsi opatrně pomocí špachtle přimíchejte bílky.
5.Vylijte do formy a pečte v troubě cca 30 minut. Nechte vychladit.
6.Zatímco korpus chladne, připravte si nejprve mangovou pěnu. Želatinu smíchejte v malé misce s vodou a nechte 10 minut odstát.
7.Mango si oloupejte a nakrájejte na kostky - 300 g dejte do vysoké nádoby a ponorným mixérem umixujte dohladka. Zbytek si nechte na ozdobu. 2 lžíce z mangového pyré dejte do rendlíku a zahřejte. Želatinu dejte na pár vteřin rozpustit do mikrovlnky a pak přimíchejte k zahřátému pyré.
8.Pomocí ručního šlehače vyšlehejte vychlazenou smetanu ke šlehání. Začínejte na nižší stupeň a poté přidejte a vyšlehejte dotuha. Ke konci přišlehejte podle chuti moučkový cukr. 2 lžíce šlehačky přimíchejte k zahřátému pyré a pak vše i společně se studeným pyré pomocí špachtle opatrně smíchejte se šlehačkou.
9.Korpus vyndejte z formy, položte na něj prkénko nebo talíř, otočte, sundejte spodek formy a pečicí papír a položte na něj dortovou desku či velký talíř, otočte. Kolem dejte dortovou folii a nastavitelnou formu na dort. Dejte do mrazáku na 1 - 2 hodiny.
10.Želatinu smíchejte v malé misce s vodou a nechte 10 minut odstát. Do vysoké nádoby dejte maliny a pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka. Přepasírujte přes sítko a dejte do skleněné či nerezové mísy společně s čokoládou. Nechte za občasného míchání rozpustit nad hrncem s vařicí vodou (nechte přijít k varu a pak stáhněte na nízkou teplotu).
11.Želatinu dejte na pár vteřin rozpustit do mikrovlnky a poté přimíchejte k čokoládě.
12.Pomocí ručního šlehače vyšlehejte vychlazenou smetanu ke šlehání. Začínejte na nižší stupeň a poté přidejte a vyšlehejte dotuha. Ke konci přišlehejte podle chuti moučkový cukr. Odeberte si dvě lžíce ušlehané smetany a přimíchejte k čokoládě. Poté čokoládu nalijte ke šlehačce a důkladně pomocí špachtle promíchejte.
13.Malinovou pěnu vylijte na vychlazenou mangovou pěnu a vraťte do mrazáku na 1 - 2 hodiny.
14.Teď přichází čas na pěnu z bílé čokolády. Želatinu si dejte do misky s vodou a nechte nabobtnat.
15.Bílou čokoládu dejte do skleněné či nerezové misky a nechte rozehřát stejně jako růžovou čokoládu u malinové pěny. Želatinu dejte opět na pár vteřin do mikrovlnky. K bílé čokoládě lijte střídavě mléko a želatinu a důkladně míchejte do hladké konzistence.
16.Pomocí ručního šlehače vyšlehejte vychlazenou smetanu ke šlehání. Začínejte na nižší stupeň a poté přidejte a vyšlehejte dotuha. Ke konci přišlehejte podle chuti moučkový cukr. Odeberte si dvě lžíce ušlehané smetany a přimíchejte k čokoládě. Poté čokoládu nalijte ke šlehačce a důkladně pomocí špachtle promíchejte.
17.Nalijte na vrstvu malinové pěny, uhlaďte a dejte na 1 - 2 hodiny do mrazáku, poté přendejte do lednice a tam uchovávejte do podávání. Hotový dort vyndejte z formy, odstraňte folii a ozdobte malinami a pokrájeným mangem.






Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz