Ségry v kuchyni

Jsme dvě ségry Adél a Veru a milujeme vaření, pečení a focení. Používáme kvalitní potraviny, žádná umělá dochucovadla ani polotovary nám nesmí přes práh. Všechna jídla jsme vlastnoručně uvařily, nafotily a poté s pomocí rodiny a přátel snědli. U receptů je mimo jiné vždy uveden počet porcí a také přesný rozměr použité formy. Tak přejeme hodně štěstí při vaření a dobrou chuť. Najdete nás na Facebooku i Instagramu.

Mangovo-malinový dort

IMG_20190727_151940.jpg
IMG_20190727_185412.jpg
Ingredience
 Ø 26 cm

na korpus

7 lžic másla
220 g hořké čokolády
1 lžička vanilkové pasty
5 vajec vel. L
špetka soli
80 g hnědého cukru

na mangovou pěnu

300 g manga
1 lžíce moučkového cukru (nebo dle chuti)
8 g želatiny
40 ml studené vody
350 ml smetany ke šlehaní

na malinovou pěnu

225 g malin
6 g želatiny
125 g růžové čokolády
30 ml studené vody
350 ml smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru (nebo dle chuti)

na pěnu z bílé čokolády:

140 g bílé čokolády
cca 4 lžíce mléka
5 g želatiny
25 ml vody
350 ml smetany ke šlehání

Postup

1.Připravte si formu na dort. Vymažte máslem nebo použijte olej ve spreji a spodek formy vyložte papírem na pečení. 2.Rozpalte si troubu na 165 °C. Do skleněné či nerezové mísy dejte čokoládu a máslo a nechte za občasného míchání rozpustit nad hrncem s vařicí vodou (nechte přijít k varu a pak stáhněte na střední teplotu). Sundejte z hrnce a nechte prochladnout asi 5 minut. 3.Oddělte si bílky od žloutků. Bílky dejte do mísy a společne se solí šlehejte ručním šlehačem asi minutu. Poté přisypte cukr a pokračujte v šlehání do skoro tuha (když vytáhnete metly a otočíte je směrem vzhůru, špičky, které se na nich vytvoří, by měly pomalu spadnout, neměly by pevně držet). Potrvá to asi 2 minuty. 4.Do čokolády přimíchejte žloutky a vanilku a přendejte do větší misky. Do čokoládové směsi opatrně pomocí špachtle přimíchejte bílky.  5.Vylijte do formy a pečte v troubě cca 30 minut. Nechte vychladit.  6.Zatímco korpus chladne, připravte si nejprve mangovou pěnu. Želatinu smíchejte v malé misce s vodou a nechte 10 minut odstát.  7.Mango si oloupejte a nakrájejte na kostky - 300 g dejte do vysoké nádoby a ponorným mixérem umixujte dohladka. Zbytek si nechte na ozdobu. 2 lžíce z mangového pyré dejte do rendlíku a zahřejte. Želatinu dejte na pár vteřin rozpustit do mikrovlnky a pak přimíchejte k zahřátému pyré.   8.Pomocí ručního šlehače vyšlehejte vychlazenou smetanu ke šlehání. Začínejte na nižší stupeň a poté přidejte a vyšlehejte dotuha. Ke konci přišlehejte podle chuti moučkový cukr. 2 lžíce šlehačky přimíchejte k zahřátému pyré a pak vše i společně se studeným pyré pomocí špachtle opatrně smíchejte se šlehačkou. 9.Korpus vyndejte z formy, položte na něj prkénko nebo talíř, otočte, sundejte spodek formy a pečicí papír a položte na něj dortovou desku či velký talíř, otočte. Kolem dejte dortovou folii a nastavitelnou formu na dort. Dejte do mrazáku na 1 - 2 hodiny. 
10.Želatinu smíchejte v malé misce s vodou a nechte 10 minut odstát. Do vysoké nádoby dejte maliny a pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka. Přepasírujte přes sítko a dejte do skleněné či nerezové mísy společně s čokoládou. Nechte za občasného míchání rozpustit nad hrncem s vařicí vodou (nechte přijít k varu a pak stáhněte na nízkou teplotu).  11.Želatinu dejte na pár vteřin rozpustit do mikrovlnky a poté přimíchejte k čokoládě. 12.Pomocí ručního šlehače vyšlehejte vychlazenou smetanu ke šlehání. Začínejte na nižší stupeň a poté přidejte a vyšlehejte dotuha. Ke konci přišlehejte podle chuti moučkový cukr. Odeberte si dvě lžíce ušlehané smetany a přimíchejte k čokoládě. Poté čokoládu nalijte ke šlehačce a důkladně pomocí špachtle promíchejte. 13.Malinovou pěnu vylijte na vychlazenou mangovou pěnu a vraťte do mrazáku na 1 - 2 hodiny. 14.Teď přichází čas na pěnu z bílé čokolády. Želatinu si dejte do misky s vodou a nechte nabobtnat. 15.Bílou čokoládu dejte do skleněné či nerezové misky a nechte rozehřát stejně jako růžovou čokoládu u malinové pěny. Želatinu dejte opět na pár vteřin do mikrovlnky. K bílé čokoládě lijte střídavě mléko a želatinu a důkladně míchejte do hladké konzistence. 16.Pomocí ručního šlehače vyšlehejte vychlazenou smetanu ke šlehání. Začínejte na nižší stupeň a poté přidejte a vyšlehejte dotuha. Ke konci přišlehejte podle chuti moučkový cukr. Odeberte si dvě lžíce ušlehané smetany a přimíchejte k čokoládě. Poté čokoládu nalijte ke šlehačce a důkladně pomocí špachtle promíchejte. 17.Nalijte na vrstvu malinové pěny, uhlaďte a dejte na 1 - 2 hodiny do mrazáku, poté přendejte do lednice a tam uchovávejte do podávání. Hotový dort vyndejte z formy, odstraňte folii a ozdobte malinami a pokrájeným mangem.
IMG_20190726_133848.jpg IMG_20190726_151353.jpg IMG_20190726_161335.jpg IMG_20190727_151959.jpg IMG_20190727_151855.jpg IMG_20190727_185353.jpg

Připravte si ještě