Malinovo-pistáciový dort


Ingredience

na korpus
7 lžic másla220 g hořké čokolády
1 lžička vanilkové pasty
5 velkých vajec
špetka soli
80 g hnědého cukru
na malinovou pěnu
180 g čerstvých malin5 g želatiny
35 ml studené vody
170 g růžové čokolády
450 ml smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru (nebo dle chuti)
na pistáciovou pěnu
50 g pistáciového krému2 g želatiny
10 ml studené vody
150 g bílé čokolády
30 ml mléka
250 ml smetany ke šlehání
1 lžíce moučkového cukru
na ozdobení
čerstvé malinysekané nesolené pistácie
Postup
1.Připravte si formu na dort. Vymažte máslem nebo použijte olej ve spreji a formu vyložte papírem na pečení.
2.Rozpalte si troubu na 165 °C. Do skleněné či nerezové mísy dejte čokoládu a máslo a nechte za občasného míchání rozpustit nad hrncem s vařicí vodou (nechte přijít k varu a pak stáhněte na střední teplotu). Sundejte z hrnce a nechte prochladnout asi 5 minut.
3.Oddělte si bílky od žloutků. Bílky dejte do mísy a společne se solí šlehejte ručním šlehačem asi minutu. Poté přisypte cukr a pokračujte v šlehání do skoro tuha (když vytáhnete metly a otočíte je směrem vzhůru, špičky které se na nich vytvoří by měly pomalu spadnout, neměly by pevně držet). Potrvá to asi 2 minuty.
4.Do čokolády přimíchejte žloutky a vanilku a přendejte to větší misky. Do čokoládové směsi opatrně pomocí špachtle přimíchejte bílky.
5.Vylijte do formy a pečte v troubě cca 30 minut. Jestli je dort hotový zkuste pomocí špejle. Pokud z korpusu vyjde suchá, máte hotovo. Nechte vychladit.
6.Zatímco korpus chladne, připravte si nejprve malinovou pěnu. Želatinu smíchejte v malé misce s vodou a nechte 10 minut odstát.
7.Do vysoké nádoby dejte maliny a pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka. Přepasírujte přes sítko a dejte do skleněné či nerezové mísy společně s bílou čokoládou nechte za občasného míchání rozpustit nad hrncem s vařicí vodou (nechte přijít k varu a pak stáhněte na nízkou teplotu). S růžovou a bílou čokoládou je potřeba pracovat opatrně a opravdu rozpouštět na nízkou teplotu. Pokud by se vám náhodou čokoládová směs srazila, nemusíte panikařit. V tom případě si do konve dejte vařit vodu a poté pomalinku přilévejte za stálého míchání k čokoládě. Po dobu tohoto procesu čokoláda několikrát změní skupenství, ale i když to tak nevypadá, nakonec se podaří zachránit. Je potřeba ale trpělivost.
8.Želatinu dejte na pár vteřin rozpustit do mikrovlnky a poté přimíchejte k čokoládě.
9.Pomocí ručního šlehače vyšlehejte vychlazenou smetanu ke šlehání. Začínejte na nižší stupeň a poté přidejte a vyšlehejte dotuha. Ke konci přišlehejte podle chuti moučkový cukr. Odeberte si dvě lžíce ušlehané smetany a přimíchejte k čokoládě. Poté čokoládu nalijte ke šlehačce a důkladně pomocí špachtle přimíchejte.
10.Korpus vyndejte z formy, položte na ni prkénko nebo talíř, otočte, sundejte spodek formy a pečicí papír a položte na něj tác či velký talíř, otočte. Kolem dortu dejte buď stejnou formu jako předtím, nebo dortovou folii či nastavitelnou formu.
11.Malinovou pěnu vylijte na vychlazený korpus a dejte do mrazáku asi na hodinu.
12.Teď přichází čas na pistáciovou pěnu. Želatinu si dejte do misky s vodou a nechte nabobtnat.
13.Pistáciový krém, bílou čokoládu a mléko dejte do skleněné či nerezové misky a nechte rozehřát stejně jako růžovou čokoládu u malinové pěny. Želatinu dejte opět na pár vteřin do mikrovlnky a přimíchejte do pistáciové směsi.
14.Pomocí ručního šlehače vyšlehejte vychlazenou smetanu ke šlehání. Začínejte na nižší stupeň a poté přidejte a vyšlehejte dotuha. Ke konci přišlehejte podle chuti moučkový cukr. Odeberte si dvě lžíce ušlehané smetany a přimíchejte k čokoládě. Poté čokoládu nalijte ke šlehačce a důkladně pomocí špachtle přimíchejte.
15.Nalijte na vrstvu malinové pěny, uhlaďte a dejte cca na 3 hodiny do mrazáku, poté přendejte do lednice a tam uchovávejte do podávání. Hotový dort vyndejte z formy a ozdobte malinami a sekanými pistáciemi.












Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz