Ségry v kuchyni

Jsme dvě ségry Adél a Veru a milujeme vaření, pečení a focení. Používáme kvalitní potraviny, žádná umělá dochucovadla ani polotovary nám nesmí přes práh. Všechna jídla jsme vlastnoručně uvařily, nafotily a poté s pomocí rodiny a přátel snědli. U receptů je mimo jiné vždy uveden počet porcí a také přesný rozměr použité formy. Tak přejeme hodně štěstí při vaření a dobrou chuť. Najdete nás na Facebooku i Instagramu.

Malinovo-pistáciový dort

IMG_20190511_090305.jpg
IMG_20190512_115035.jpg
Ingredience
 Ø 26 cm

na korpus

7 lžic másla
220 g hořké čokolády
1 lžička vanilkové pasty
5 velkých vajec
špetka soli
80 g hnědého cukru

na malinovou pěnu

180 g čerstvých malin
2,5 lžičky želatiny
4 lžíce studené vody
170 g růžové čokolády
450 ml smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru (nebo dle chuti)

na pistáciovou pěnu

50 g pistáciového krému
2 g želatiny
10 ml studené vody
150 g bílé čokolády
30 ml mléka
250 ml smetany ke šlehání
1 lžíce moučkového cukru 

na ozdobení

čerstvé maliny
sekané nesolené pistácie

Postup

1.Připravte si formu na dort. Vymažte máslem nebo použijte olej ve spreji a formu vyložte papírem na pečení. 2.Rozpalte si troubu na 165 °C. Do skleněné či nerezové mísy dejte čokoládu a máslo a nechte za občasného míchání rozpustit nad hrncem s vařicí vodou (nechte přijít k varu a pak stáhněte na střední teplotu). Sundejte z hrnce a nechte prochladnout asi 5 minut. 3.Oddělte si bílky od žloutků. Bílky dejte do mísy a společne se solí šlehejte ručním šlehačem asi minutu. Poté přisypte cukr a pokračujte v šlehání do skoro tuha (když vytáhnete metly a otočíte je směrem vzhůru, špičky které se na nich vytvoří by měly pomalu spadnout, neměly by pevně držet). Potrvá to asi 2 minuty. 4.Do čokolády přimíchejte žloutky a vanilku a přendejte to větší misky. Do čokoládové směsi opatrně pomocí špachtle přimíchejte bílky.  5.Vylijte do formy a pečte v troubě cca 30 minut. Jestli je dort hotový zkuste pomocí špejle. Pokud z korpusu vyjde suchá, máte hotovo. Nechte vychladit.  6.Zatímco korpus chladne, připravte si nejprve malinovou pěnu. Želatinu smíchejte v malé misce s vodou a nechte 10 minut odstát. 7.Do vysoké nádoby dejte maliny a pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka. Přepasírujte přes sítko a dejte do skleněné či nerezové mísy společně s bílou čokoládou nechte za občasného míchání rozpustit nad hrncem s vařicí vodou (nechte přijít k varu a pak stáhněte na nízkou teplotu). S růžovou a bílou čokoládou je potřeba pracovat opatrně a opravdu rozpouštět na nízkou teplotu. Pokud by se vám náhodou čokoládová směs srazila, nemusíte panikařit. V tom případě si do konve dejte vařit vodu a poté pomalinku přilévejte za stálého míchání k čokoládě. Po dobu tohoto procesu čokoláda několikrát změní skupenství, ale i když to tak nevypadá, nakonec se podaří zachránit. Je potřeba ale trpělivost.
8.Želatinu dejte na pár vteřin rozpustit do mikrovlnky a poté přimíchejte k čokoládě. 9.Pomocí ručního šlehače vyšlehejte vychlazenou smetanu ke šlehání. Začínejte na nižší stupeň a poté přidejte a vyšlehejte dotuha. Ke konci přišlehejte podle chuti moučkový cukr. Odeberte si dvě lžíce ušlehané smetany a přimíchejte k čokoládě. Poté čokoládu nalijte ke šlehačce a důkladně pomocí špachtle přimíchejte. 10.Korpus vyndejte z formy, položte na ni prkénko nebo talíř, otočte, sundejte spodek formy a pečicí papír a položte na něj tác či velký talíř, otočte. Kolem dortu dejte buď stejnou formu jako předtím, nebo dortovou folii či nastavitelnou formu. 11.Malinovou pěnu vylijte na vychlazený korpus a dejte do mrazáku asi na hodinu. 12.Teď přichází čas na pistáciovou pěnu. Želatinu si dejte do misky s vodou a nechte nabobtnat. 13.Pistáciový krém, bílou čokoládu a mléko dejte do skleněné či nerezové misky a nechte rozehřát stejně jako růžovou čokoládu u malinové pěny. Želatinu dejte opět na pár vteřin do mikrovlnky a přimíchejte do pistáciové směsi. 14.Pomocí ručního šlehače vyšlehejte vychlazenou smetanu ke šlehání. Začínejte na nižší stupeň a poté přidejte a vyšlehejte dotuha. Ke konci přišlehejte podle chuti moučkový cukr. Odeberte si dvě lžíce ušlehané smetany a přimíchejte k čokoládě. Poté čokoládu nalijte ke šlehačce a důkladně pomocí špachtle přimíchejte. 15.Nalijte na vrstu malinové pěny, uhlaďte a dejte cca na 3 hodiny do mrazáku, poté přendejte do lednice a tam uchovávejte do podávání. Hotový dort vyndejte z formy a ozdobte malinami a sekanými pistáciemi.
IMG_20190510_194011.jpg IMG_20190510_202005.jpg IMG_20190510_211929.jpg IMG_20190510_212344.jpg IMG_20190510_215231.jpg IMG_20190510_221242.jpg IMG_20190510_222710.jpg IMG_20190510_223340.jpg IMG_20190511_005116.jpg IMG_20190512_114940.jpg IMG_20190512_115045.jpg IMG_20190511_090321_1.jpg

Připravte si ještě