Ségry v kuchyni

Jsme dvě ségry Adél a Veru a milujeme vaření, pečení a focení. Používáme kvalitní potraviny, žádná umělá dochucovadla ani polotovary nám nesmí přes práh. Všechna jídla jsme vlastnoručně uvařily, nafotily a poté s pomocí rodiny a přátel snědli. U receptů je mimo jiné vždy uveden počet porcí a také přesný rozměr použité formy. Tak přejeme hodně štěstí při vaření a dobrou chuť. Najdete nás na Facebooku i Instagramu.

Makový dort s citronovým krémem a švestkovým rozvarem

IMG_20191016_213806.jpg
IMG_20191017_090926.jpg
Ingredience
 Ø 26 cm

na korpus

6 vajec
6 lžic oleje
240 g hladké mouky
1 vrchovatá lžička kypričího prášku
240 g krupicového cukru
20 g mletého máku

na rozvar

250 g vypeckovaných švestek
cca 2 lžíce moučkového cukru
2 lžíce vody
1 lžíce škrobu
1 lžička rumu

na krém

180 g krémového sýra Philadelphia nebo Arla
180 g másla
cca 400 g moučkového cukru
20 ml šťávy z citronu
malá špetka soli
lžička vanilkové pasty

Postup

1.Nejprve si vyndejte krémový sýr a máslo na krém, aby měly pokojovou teplotu. 2.Dále si upečte piškot, je potřeba aby zchladnul, než ho budete promazávat krémem. 3.Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přisypte cukr a elektrickým šlehačem nebo přímo v robotu vyšlehejte dotuha. Poté po jednom zašlehávejte žloutky. Poté zašlehejte po lžicích olej. 4.Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přes síto prosejte k vyšlehané vaječné směsi. Ruční metlou nebo metlou na krémy v robotu na nízké otáčky vše opatrně promíchejte. Nakonec přimíchejte i mletý mák. 5.Dortovou formu si vymažte máslem a vysypte moukou nebo použijte olej ve spreji a těsto vlijte do formy a uhlaďte. Pečte nejprve 10 minut při teplotě 180 °C, poté snižte na 150 °C a dopékejte cca 35 minut. 6.Dort dejte na mřížku zchladnout. Nyní si můžete připravit rozvar ze švestek. Švestky si pokrájejte na kostičky a společně s cukrem a rumem dejte do rendlíku a za občasného míchání provařte na střední teplotu. 7.Jakmile budou švestky měkké, rozmíchejte si škrob ve vodě a přilijte ke švestkám. Provařte a poté můžete buď nechat takto a nebo rozvar můžete rozmixovat tyčovým mixérem. Dejte vychladit.
8.Teď si připravte citronový krém. Ručním šlehačem nebo v robotu metlou na krémy šlehejte změklé máslo cca 2 minuty dohladka. Poté po částech přidávejte krémový sýr pokojové teploty (i ten nejprve alespoň vidličkou promíchám, aby se lépe do másla zašlehal) a dál šlehejte dokud se vše nespojí. 9.Nyní za pomalých otáček přidávejte cukr, vanilku a sůl a poté otáčky zvyšte a šlehejte dohladka cca 3 minuty. (Pokud by se vám zdál krém moc řídký, můžete přidat cukr, pokud naopak hustý, přidejte citron). 10.Dejte na chvilku do ledničky vychladit, aby se s ním lépe pracovalo. Jakmile je vše vychlazené, můžete začít dort kompletovat. 11.Dort si dvakrát prořízněte, na korpus dejte na vnější půlku krém a dovnitř dejte polovinu rozvaru, na to další korpus a postup opakujte. Celý dort ze stran i zvrchu potřete krémem a uhlaďte. Nakonec můžete dozdobit plátky citronu a celým mákem. Dejte do ledničky vychladit a můžete podávat.
IMG_20191016_173959.jpg IMG_20191016_180200.jpg IMG_20191016_180516.jpg IMG_20191016_185209.jpg IMG_20191016_201750.jpg IMG_20191016_202036.jpg IMG_20191016_213524.jpg IMG_20191017_203240.jpg

Připravte si ještě