Makový dort s citronovým krémem a švestkovým rozvarem


Ingredience

na korpus
6 vajec6 lžic oleje
240 g hladké mouky
1 vrchovatá lžička kypričího prášku
240 g krupicového cukru
20 g mletého máku
na rozvar
250 g vypeckovaných švestekcca 2 lžíce moučkového cukru
2 lžíce vody
1 lžíce škrobu
1 lžička rumu
na krém
180 g krémového sýra Philadelphia nebo Arla180 g másla
cca 400 g moučkového cukru
20 ml šťávy z citronu
malá špetka soli
lžička vanilkové pasty
Postup
1.Nejprve si vyndejte krémový sýr a máslo na krém, aby měly pokojovou teplotu.
2.Dále si upečte piškot, je potřeba aby zchladnul, než ho budete promazávat krémem.
3.Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přisypte cukr a elektrickým šlehačem nebo přímo v robotu vyšlehejte dotuha. Poté po jednom zašlehávejte žloutky. Poté zašlehejte po lžicích olej.
4.Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přes síto prosejte k vyšlehané vaječné směsi. Ruční metlou nebo metlou na krémy v robotu na nízké otáčky vše opatrně promíchejte. Nakonec přimíchejte i mletý mák.
5.Dortovou formu si vymažte máslem a vysypte moukou nebo použijte olej ve spreji a těsto vlijte do formy a uhlaďte. Pečte nejprve 10 minut při teplotě 180 °C, poté snižte na 150 °C a dopékejte cca 35 minut.
6.Dort dejte na mřížku zchladnout. Nyní si můžete připravit rozvar ze švestek. Švestky si pokrájejte na kostičky a společně s cukrem a rumem dejte do rendlíku a za občasného míchání provařte na střední teplotu.
7.Jakmile budou švestky měkké, rozmíchejte si škrob ve vodě a přilijte ke švestkám. Provařte a poté můžete buď nechat takto a nebo rozvar můžete rozmixovat tyčovým mixérem. Dejte vychladit.
8.Teď si připravte citronový krém. Ručním šlehačem nebo v robotu metlou na krémy šlehejte změklé máslo cca 2 minuty dohladka. Poté po částech přidávejte krémový sýr pokojové teploty (i ten nejprve alespoň vidličkou promíchám, aby se lépe do másla zašlehal) a dál šlehejte dokud se vše nespojí.
9.Nyní za pomalých otáček přidávejte cukr, vanilku a sůl a poté otáčky zvyšte a šlehejte dohladka cca 3 minuty. (Pokud by se vám zdál krém moc řídký, můžete přidat cukr, pokud naopak hustý, přidejte citron).
10.Dejte na chvilku do ledničky vychladit, aby se s ním lépe pracovalo. Jakmile je vše vychlazené, můžete začít dort kompletovat.
11.Dort si dvakrát prořízněte, na korpus dejte na vnější půlku krém a dovnitř dejte polovinu rozvaru, na to další korpus a postup opakujte. Celý dort ze stran i zvrchu potřete krémem a uhlaďte. Nakonec můžete dozdobit plátky citronu a celým mákem. Dejte do ledničky vychladit a můžete podávat.








Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz