Losos s krémovou omáčkou, květákovým pyré a špenátem

Vaříme zdravě
new.jpg
Vaříme zdravě
IMG_20190217_201435.jpg
Ingredience
4 x 
4 200g filety lososa
300 ml smetany na vaření
cca 12 sušených rajčat
hrst bazalky
sůl
pepř
2 lžíce olivového oleje

na květákové pyré

1/2 květáku
1 cibule
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
tymián
200 ml zeleninového vývaru
cca 150 ml smetany na vaření
špetka muškátového květu
špetka mletého koriandru
sůl
pepř

na špenát

250 g baby špenátu
sůl
pepř
hrst piniových oříšků
pár kapek olivového oleje

Postup

1.Nejprve si na malé růžičky či kostky pokrájejte květák a cibuli nadrobno. 2.V hrnci si nechte rozpustit máslo s olivovým olejem a přidejte cibuli a taky lístky tymiánu. Na středním plameni nechte za stálého míchání zesklovatět. 3.Přisypte květák, ochuťte kořením a promíchejte. Přilijte vývar a přikryté duste na středním až nízkém plameni asi 10 minut. 4.Ke květáku přilijte smetanu a vařte teď už bez pokličky za občasného míchání - tím se tekutina zredukuje. Jakmile je květák zcela měkký, odstavte hrnec a pomocí tyčového mixéru rozmixujte na hladké pyré. 5.Dobu, kdy se vám vaří květák, můžete využít na přípravu lososa. Odstraňte kůži, osolte a opepřete.
6.Rozpalte si pánev, přidejte olivový olej a orestujte na něm lososa z obou stran na vyšším plameni - cca 3 minuty z každé strany dozlatova. 7.Sušená rajčata nakrájejte na tenké nudličky, to samé udělejte s bazalkou. Nyní lososa vyndejte z pánve, uberte na teplotě a přidejte rajčata s bazalkou, promíchejte a hned přilijte smetanu. Nechte krátce provařit a vraťte lososa. 8.Špenát krátce orestujte na olivovém oleji, osolte, opepřete a přisypte na suché pánvi opečené piniové oříšky. Můžete podávat.
IMG_20190217_180745.jpg IMG_20190217_195736.jpg IMG_20190217_201157.jpg IMG_20190217_201444_1.jpg

Připravte si ještě