Květákový krém s lískovými ořechy a pancettou


Ingredience
4 x 
3/4 květáku
bílá část pórku
1 cibule
cca 800 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
150 ml smetany na vaření
špetka mletého koriandru
špetka muškátového květu
sůl
pepř
2 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
tymián
pár kapek citronu
200 g pancetty
kousek květáku
olivový olej
bílá část pórku
1 cibule
cca 800 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
150 ml smetany na vaření
špetka mletého koriandru
špetka muškátového květu
sůl
pepř
2 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
tymián
pár kapek citronu
na dokončení
lískové ořechy200 g pancetty
kousek květáku
olivový olej
Postup
1.Nejdříve si omyjte a na malé růžičky či kostky pokrájejte květák. Nějakou hezkou větší růžičku si nechte a nakrájejte ji na plátky. Těmi pak ozdobíte hotovou polévku.
2.V hrnci si rozpalte máslo s olivovým olejem a přidejte pokrájený pórek a cibuli. Přisypte tymián a za občasného míchání restujte. Dávejte pozor, aby se vám základ neopekl dohněda, cílem je světlý krém. Místy ale může být cibule s pórkem lehce opečená, to dodá polévce na chuti.
3.Přisypte květák a za stálého míchání pár minut opékejte.
4.Přilijte vývar - použila jsem zeleninový, který jsem si připravila z kořenové zeleniny, pórku, květákových listů a koření.
5.Hrnec přikryjte pokličkou a duste na středním plamení cca 25 minut (záleží jak velké máte kousky květáku) dokud nebude květák zcela měkký. Osolte, opepřete a přidejte koření.
6.Odstavte a pomocí tyčového mixéru promixujte dohladka.
7.Přilijte smetanu a pár minut provařte. Pokud je krém moc hustý, můžete dolít vodou nebo smetanou, abyste dosáhli konzistence podle svých představ. Nakonec přidejte pár kápek citronové šťávy.
8.Na dozdobení si opečte pancettu nakrájenou na kostičky na olivovém oleji dokřupava. Na stejnou pánev přilijte trochu olivového oleje a opečte připravené plátky květáku dozlatova. Lískové ořechy posekejte a na suché pánvi orestujte. Můžete podávat.




Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz