Kynuté koláče s borůvkami a drobenkou

IMG_20190416_192228.jpg
IMG_20190416_181437.jpg
Ingredience
20 x 
300 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
2 žloutky
1 lžíce oleje
42 g droždí
110 g rozpuštěného másla
50 g cukru + 2 lžíce
300 ml vlažného mléka
špetka soli
2 lžíce rumu
kůra z jednoho citronu

na drobenku

125 g studeného másla
80 g polohrubé mouky
60 g cukru

na náplň

250 g tučného tvarohu
5 lžic cukru
1/2 lžičky vanilkové pasty
1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
200 g borůvek

příp. švestková či hrušková povidla, maková nádivka apod.

 

Postup

1.Jako první si připravte drobenku. Smíchejte pokrájené máslo s moukou a cukrem a prsty vytvořte drobenku. Dejte do lednice. 2.Rozehřejte máslo a nechte částečně zchladnout. Poté si v rendlíku ohřejte mléko, ale jen tak, aby bylo vlažné. Odstavte a přidejte 2 lžíce cukru a rozdrobené kvasnice. Promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek - postačí cca 15 minut. 3.Mezitím si do mísy od robota dejte všechny ostatní ingredience, přičemž naposledy přilijte rozpuštěné máslo a poté i kvásek. 4.Pomocí hnětací metly robota vypracujte hladké těsto, pokud se bude lepit, přidejte ještě trochu mouky.
5.Těsto poté nechte vykynout cca hodinu. Zapněte si troubu na 180 °C. 6.Z těsta vytvořte válec a nakrájejte jej na 20 stejných dílků. Každý kousek rozplácněte do placičky, přidejte lžičku tvarohu a důkladně zamotejte do bochánku. 7.Dejte na plech vystlaný pečicím papírem. Stejně pokračujte se zbytkem těsta. Doprostřed bochánků si pomocí skleničky vytlačte kolečko a dovnitř dejte ještě lžičku tvarohu, poklaďte borůvkami a posypte drobenkou. 8.Místo tvarohu a borůvek můžete přidat jakákoliv povidla, nebo třeba makovou náplň.
IMG_20190416_163120.jpg IMG_20190416_174041.jpg IMG_20190416_174301.jpg IMG_20190416_181705.jpg IMG_20190416_192130.jpg IMG_20190416_185819.jpg

Připravte si ještě