Jahodový drobenkový koláč s mandlemi

IMG_20200418_193042.jpg
Ingredience
 24x24 cm
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku špaldové mouky
1/2 lžičky kypřicího prášku
1 vejce
1/2 lžičky vanilkové pasty nebo extraktu
40 g mandlí
špetka soli
125 g másla
1/2 lžičky skořice
500 g jahod
3/4 hrnku hnědého cukru
1/4 hrnku vanilkového cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
hrst plátkových mandlí

Postup

1.Předehřejte si troubu na 180 °C (pravý horký vzduch). 2.Jahody zbavte stonků, opláchněte a nechte okapat. 3.Do mísy od food processoru nasypte 1/2 hrnku hnědého cukru, obě mouky, kypřicí prášek, mandle a sůl a rozmixujte (pokud nemáte food processor, můžete promíchat ručně, je však potřeba použít mleté mandle, nebo si je nasekat v sekáčku a poté promíchat s ostatními surovinami). 4.Přidejte na kostky pokrájené studené máslo (rovnou z lednice) a opět zapněte robota, stačí jen chvilka (pokud zpracováváte ručně, máslo do mouky zapracujte vidličkou), měla by vzniknout jemná drobenka. 5.Poté si v menší misce rozšlehejte vejce s vanilkou a přilijte k těstu. Opět promíchejte - výsledek bude vypadat jako klasická drobenka.
6.Připravte si formu, spodek vyložte papírem na pečení, boky vymažte máslem, nebo jako já použijte olej ve spreji. 7.Na dno formy natlačte polovinu drobenky. Jahody si nyní nakrájejte na kostičky, dejte do misky a přimíchejte k nim kukuřičný škrob, vanilkový cukr a zbytek hnědého cukru. 8.Na těsto naskládejte jahody, posypte skořicí a povrch rovnoměrně posypte zbylou drobenkou. 9.Posypte mandlemi a dejte péct na cca 35 - 40 minut dozlatova. 10.Můžete podávat s oslazenou zakysanou smetanou, nebo třeba vanilkovou zmrzlinou.
IMG_20200418_180043.jpg IMG_20200418_180918.jpg IMG_20200418_181102.jpg IMG_20200418_181834.jpg IMG_20200418_182253.jpg IMG_20200418_182451.jpg IMG_20200418_193652.jpg IMG_20200418_193210.jpg IMG_20200418_193115.jpg IMG_20200418_193624.jpg

Připravte si ještě