Jablečný koláč s tvarohem
Ingredience
24x24 cm
200 g polohrubé mouky
50 g špaldové mouky
100 g změklého másla
špetka soli
55 g hnědého cukru
35 g mletých mandlí
1 vejce
1 bílek
4 lžíce krupicového cukru
1/2 lžičky vanilkové pasty, extraktu nebo zrníčka z lusku
kůra z 1/2 citronu
1 žloutek
1 lžíce másla
3 lžíce javorového sirupu
1 lžíce hnědého cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
4 lžíce vody
3 lžíce rumu (z namočených rozinek)
1 lžíce rozinek namočených v rumu
1/2 lžičky skořice
50 g špaldové mouky
100 g změklého másla
špetka soli
55 g hnědého cukru
35 g mletých mandlí
1 vejce
1 bílek
na tvarohou náplň
250 g tvarohu4 lžíce krupicového cukru
1/2 lžičky vanilkové pasty, extraktu nebo zrníčka z lusku
kůra z 1/2 citronu
1 žloutek
na jablečnou náplň
3 kyselejší jablka1 lžíce másla
3 lžíce javorového sirupu
1 lžíce hnědého cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
4 lžíce vody
3 lžíce rumu (z namočených rozinek)
1 lžíce rozinek namočených v rumu
1/2 lžičky skořice
Postup
1.Do mísy, nebo mísy od robota, budete-li zpracovávat těsto tam, si dejte změklé máslo nakrájené na kousky, cukr, špaldovou a polohrubou mouku, sůl, mleté neloupané mandle, vejce a extra bílek a zpracujte v kompaktní těsto.
2.1/4 z těsta dejte do mrazáku, zbytek do lednice.
3.Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte nejprve na osminky a poté na plátky.
4.V pánvi si rozpusťte máslo a přidejte jablka, promíchejte a krátce poduste, přidejte skořici, rozinky, rum, javorový sirup, cukr a ještě duste. Nakonec si promíchejte kukuřičný škrob s vodou a vlijte do jablečné směsi. Krátce povařte do zhoustnutí a odstavte.
5.Mezitím si připravte tvarohou náplň promícháním tvarohu, cukru, vanilky, kůry z citronu a žloutku.
6.Rozpalte troubu na 170 °C (pravý horký vzduch).
7.Dortovou formu si vymažte (já použila olej ve spreji) a na dno rovnoměrně natlačte těsto z lednice. Na to nalijte tvarohou náplň a na ni navrstvěte jablečnou směs.
8.Nakonec si vyndejte těsto z mrazáku, nastrouhejte ho na hrubém struhadle a posypte jím koláč.
9.Pečte dozlatova cca 40 minut.
Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz