Jablečný koláč s tvarohem

IMG_20200324_190659.jpg
IMG_20200324_190710.jpg
Ingredience
 24x24 cm
200 g polohrubé mouky
50 g špaldové mouky
100 g změklého másla
špetka soli
55 g hnědého cukru
35 g mletých mandlí
1 vejce
1 bílek

na tvarohou náplň

250 g tvarohu
4 lžíce krupicového cukru
1/2 lžičky vanilkové pasty, extraktu nebo zrníčka z lusku
kůra z 1/2 citronu
1 žloutek

na jablečnou náplň

3 kyselejší jablka
1 lžíce másla
3 lžíce javorového sirupu
1 lžíce hnědého cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
4 lžíce vody
3 lžíce rumu (z namočených rozinek)
1 lžíce rozinek namočených v rumu
1/2 lžičky skořice

Postup

1.Do mísy, nebo mísy od robota, budete-li zpracovávat těsto tam, si dejte změklé máslo nakrájené na kousky, cukr, špaldovou a polohrubou mouku, sůl, mleté neloupané mandle, vejce a extra bílek a zpracujte v kompaktní těsto.  2.1/4 z těsta dejte do mrazáku, zbytek do lednice. 3.Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte nejprve na osminky a poté na plátky. 4.V pánvi si rozpusťte máslo a přidejte jablka, promíchejte a krátce poduste, přidejte skořici, rozinky, rum, javorový sirup, cukr a ještě duste. Nakonec si promíchejte kukuřičný škrob s vodou a vlijte do jablečné směsi. Krátce povařte do zhoustnutí a odstavte.
5.Mezitím si připravte tvarohou náplň promícháním tvarohu, cukru, vanilky, kůry z citronu a žloutku. 6.Rozpalte troubu na 170 °C (pravý horký vzduch). 7.Dortovou formu si vymažte (já použila olej ve spreji) a na dno rovnoměrně natlačte těsto z lednice. Na to nalijte tvarohou náplň a na ni navrstvěte jablečnou směs. 8.Nakonec si vyndejte těsto z mrazáku, nastrouhejte ho na hrubém struhadle a posypte jím koláč. 9.Pečte dozlatova cca 40 minut.

 

IMG_20200324_171208.jpg IMG_20200324_172236.jpg IMG_20200324_175919.jpg IMG_20200324_180108.jpg IMG_20200324_180647.jpg IMG_20200324_185349.jpg IMG_20200324_180431.jpg IMG_20200324_190718.jpg

Připravte si ještě