Obrácený jablečný koláč

Ingredience

na slaný karamel
4 + 2 lžíce studeného másla
1/2 hrnku hnědého cukru
1 lžička soli
5 jablek
1/2 hrnku hnědého cukru
1 lžička soli
5 jablek
na těsto
1 a 1/2 hrnku celozrnné mouky
2 lžičky skořice
1 hrnek hnědého cukru
2 lžičky kypřicího prášku
špetka soli
1/2 hrnku změklého másla
2 vejce
lžička vanilkového cukru
1/2 šálku smetany ke šlehání
2 lžičky skořice
1 hrnek hnědého cukru
2 lžičky kypřicího prášku
špetka soli
1/2 hrnku změklého másla
2 vejce
lžička vanilkového cukru
1/2 šálku smetany ke šlehání
Postup
1.Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si dortovou formu. Tu hojně vytřete 4 lžícemi studeného másla a rovnoměrně posypte hnědých cukrem a solí.
2.Na hluboké pánvi si rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte oloupaná a na měsíčky pokrájená jablka a duste cca 8 minut doměkka.
3.Ve velké míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, skořici a sůl. Poté přidejte změklé máslo, hnědý a vanilkový cukr, vejce a smetanu a ručním šlehačem promíchejte dohladka.
4.Do připravené formy přidejte jablka a na ty navrstvěte připravenou hmotu.
5.Pečte cca 40 minut a nechte alespoň 15 minut chladnout. Objeďte koláč nožem podél krajů, aby šel lépe vyklopit, pak dejte talíř či tác na formu a opatrně překlopte a formu odstraňte.
6.Můžete podávat s kopečkem zakysané smetany smíchané s trochou javorového sirupu nebo s vanilkovou zmrzlinou.




Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz