Italské rizoto s chřestem


Ingredience
1 x 
100 g rýže Carnaroli (lze použít i Arborio)
100 ml bílého nebo růžového suchého vína
5 stonků zeleného chřestu
sůl
pepř
dvě lžíce strouhaného parmazánu
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
cca 600 ml horkého zeleninového vývaru
tymián
1 lžíce posekané cibule nebo šalotky
100 ml bílého nebo růžového suchého vína
5 stonků zeleného chřestu
sůl
pepř
dvě lžíce strouhaného parmazánu
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
cca 600 ml horkého zeleninového vývaru
tymián
1 lžíce posekané cibule nebo šalotky
Postup
1.Rozpalte pánev a na olivovém oleji nechte na mírném plameni zesklovatět cibuli a po chvilce přidejte i lístky tymiánu, aby se rozvoněl.
2.Nyní přidejte rýži (neproplachujte ji), zvyšte plamen a promíchejte. Přilijte víno a nechte zredukovat.
3.Rizoto promíchejte, přidejte sůl a pepř, snižte teplotu a za častého míchání vařte cca 30 minut. Po celou dobu vaření průběžně přilévejte horký vývar. Ten jsem si udělala z kořenové zeleniny, pórku, cibule, česneku, tymiánu, rozmarýnu a dřevnatých konců chřestu, osolila, opepřila a vařila na mírném plameni cca 30 minut.
4.Pokračujte stejným způsobem dokud nebude rýže uvařená na skus a bude mít krémovou konzistenci. Ke konci vaření rizota si na olivovém oleji orestujte pokrájený chřest na kolečka, vršky nechte vcelku, osolte a opepřete. Restujte asi 3 minuty.
5.Jakmile bude rizoto hotové, odstavte a přimíchejte kolečka chřestu, parmazán a kousek másla.
6.Nakonec ozdobte vršky chřestu, tymiánem a ještě trochou parmazánu.






Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz