Italské rizoto s chřestem

Mezinárodní kuchyně
IMG_20200505_142419.jpg
Ingredience
1 x 
100 g rýže Carnaroli (lze použít i Arborio)
100 ml bílého nebo růžového suchého vína
5 stonků zeleného chřestu
sůl
pepř
dvě lžíce strouhaného parmazánu
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
cca 600 ml horkého zeleninového vývaru
tymián
1 lžíce posekané cibule nebo šalotky

 

Postup

1.Rozpalte pánev a na olivovém oleji nechte na mírném plameni zesklovatět cibuli a po chvilce přidejte i lístky tymiánu, aby se rozvoněl. 2.Nyní přidejte rýži (neproplachujte ji), zvyšte plamen a promíchejte. Přilijte víno a nechte zredukovat. 3.Rizoto promíchejte, přidejte sůl a pepř, snižte teplotu a za častého míchání vařte cca 30 minut. Po celou dobu vaření průběžně přilévejte horký vývar. Ten jsem si udělala z kořenové zeleniny, pórku, cibule, česneku, tymiánu, rozmarýnu a dřevnatých konců chřestu, osolila, opepřila a vařila na mírném plameni cca 30 minut.
4.Pokračujte stejným způsobem dokud nebude rýže uvařená na skus a bude mít krémovou konzistenci. Ke konci vaření rizota si na olivovém oleji orestujte pokrájený chřest na kolečka, vršky nechte vcelku, osolte a opepřete. Restujte asi 3 minuty. 5.Jakmile bude rizoto hotové, odstavte a přimíchejte kolečka chřestu, parmazán a kousek másla. 6.Nakonec ozdobte vršky chřestu, tymiánem a ještě trochou parmazánu.
IMG_20200505_131335.jpg IMG_20200505_131814.jpg IMG_20200505_134944.jpg IMG_20200505_140152.jpg IMG_20200505_141852.jpg IMG_20200505_142404.jpg

Připravte si ještě