Špecle s chřestem a slaninou ve smetanové omáčce

Rychlá jídla
DSC_0970.jpg
Ingredience
4 x 
domácí špecle
1 vrchovatá lžíce másla
200 g slaniny
1 lžíce hladké mouky
200 ml mléka
150 ml smetany ke šlehání
svazek chřestu
sůl
pepř
muškátový oříšek

Postup

1.Nejprve si připravte domácí špecle. Dejte je zatím stranou a pusťte se do přípravy omáčky. Ve vyšší pánvi si rozehřejte máslo a přidejte na kostičky nakrájenou slaninu. 2.Když je slanina orestovaná dozlatova, přisypte lžíci mouky a promíchejte. Nechte jen chvíli provařit a snižte trochu plamen. Za stálého míchání přilijte mléko a míchejte, dokud vám nevznikne krémový bešamel. 3.Jakmile docílíte požadované konzistence, přilijte smetanu, opět za stálého míchání. Osolte, opepřete a ochuťte muškátovým oříškem. Na mírném stupni nechte provařit, zatím si připravte chřest.
4.Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Když začne vřít vhoďte do ní chřest zbavený dřevnatých konců (stonek chřestu ohněte a dřevnatý konec se sám odlomí).  5.Chřest vařte 3 minuty. Do větší mísy si nalijte co nejstudenější vodu s ledem. Když je chřest uvařený, přendejte ho do ledové vody. Zachová si tak křupavost a barvu. 6.Po chvíli chřest vyndejte a nechte ho v cedníku okapat. Poté ho nakrájejte na větší kousky a vhoďte ho do omáčky. Nyní vše smíchejte s uvařenými špeclemi a můžete podávat.
DSC_0967.jpg DSC_0969.jpg

Připravte si ještě