Italské rajčatové rizoto

Mezinárodní kuchyně
IMG_20210307_131844.jpg
Ingredience
4 x 
7 rajčat
1 červená paprika
1 šalotka
400 g rýže arborio
5 lžic olivového oleje
400 ml bílého vína
800 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
bazalka
oregano
600 g kuřecích prsou s kůží
sůl
pepř
2 lžíce másla
pecorino

Postup

1.Nejprve si připravte zeleninový či kuřecí vývar, můžete i třeba den dopředu, jen je pak potřeba ho přivést k varu. 2.Do pekáčku si dejte rajčata a pokrájenou papriku, osolte, opepřete, pokapejte lžící olivového oleje, promíchejte a dejte péct do trouby přibližně na 40 minut na 200 °C dozlatova. 3.Zeleninu přendejte to vysoké nádoby a ponorným mixérem umixujte dohladka a vlijte k horkému vývaru. 4.Rozpalte pánev, vlijte dvě lžíce olivového oleje a vsypte nadrobno pokrájenou šalotku. Nechte na mírném plameni zesklovatět a přidejte rýži (neproplachujte ji), zvyšte plamen a promíchejte. Přilijte víno a nechte zredukovat. 5.Rizoto promíchejte, přidejte sůl a pepř, snižte teplotu a za častého míchání vařte cca 30 minut. Po celou dobu vaření přilévejte horký rajčatový vývar. Vždy, když se tekutina vyvaři, přilijte další.
6.Vařte stejným způsobem dokud nebude rýže uvařená na skus a bude mít krémovou konzistenci. 7.V polovině vaření rizota si připravte kuřecí prsa s kůží. Osolte je a opepřete. Rozpalte si pánev, kterou lze dát do trouby, vlijte olivový olej a opečte je z obou stran dozlatova. Pánev přendejte do trouby na 180 °C a pečte asi 10 minut. Já použila teplotní sondu - výsledná teplota uvnitř masa by měla být 76 °C. 8.Do rizota přidejte ke konci vaření posekanou bazalku a oregano. 9.Prsa nechte pár minut odpočinout a pokrájejte je na plátky. 10.Hotové rizoto odstavte, vmíchejte máslo a pecorino a podávejte.
IMG_20210307_110609.jpg IMG_20210307_111148.jpg IMG_20210307_120233l.jpg IMG_20210307_120928.jpg IMG_20210307_121343.jpg IMG_20210307_122112.jpg IMG_20210307_123709j.jpg IMG_20210307_130141.jpg

Připravte si ještě