Indické máslové krevety

Mezinárodní kuchyně
20231120_124157.jpg
Mezinárodní kuchyně
20231119_120552.jpg
Ingredience
4 x 
400 g krevet (mražených loupaných)

na marinádu

1 malý bílý jogurt
2 stroužky česneku
1 cm zázvoru (strouhaného)
1 lžička koření tandoori masala
1/2 lžičky mletého koriandru
1/2 lžičky mletého kmínu
1 lžička kurkumy
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky sladké papriky
1/2 lžičky chilli
špetka pepře
1 lžíce citrónové šťávy

na omáčku

700 ml rajčatové passaty
2 lžíce másla
2 lžíce medu
1 cm zázvoru (strouhaného)
1 lžička chilli
1/2 lžičky mletého koriandru
1/2 lžičky mletého kmínu
1/2 lžičky kurkumy
1/2 lžičky sladké papriky
špetka soli
špetka pepře
1 lžička citrónové šťávy

na dokončení

1 lžíce másla
100 ml smetany
sekaná petrželka nebo koriandr
kešu ořechy

Postup

1.Nejprve si připravte marinádu smícháním jogurtu s veškerým kořením, prolisovaným česnekem, strouhaným zázvorem a citrónovou šťávou. 2.Do marinády vsypte povolené krevety, promíchejte a dejte alespoň na pár hodin do ledničky. 3.Předehřejte si troubu na funkci grilu na 200 °C a opečte krevety po dobu cca 15 minut dozlatova. 4.Ke konci pečení začněte s omáčkou. Ve vysoké pánvi či hrnci rozehřejte máslo, přidejte strouhaný zázvor a vsypte večkeré koření a nechte krátce restovat, aby se koření rozvonělo. Postačí pár vteřit. Poté vlijte passatu, přidejte med, sůl, pepř a citrónovou šťávu a provařte. Přidejte krevety, promíchejte a nechte pár minut společně provařit.
5.Odstavte a vmíchejte máslo a vlijte smetanu. Podávejte s kořeněnou rýží (uvařila jsem ji společně s kurkumou a sladkou paprikou. Jídlo posypte posekanou petrželkou a na sucho opraženými kešu ořechy.
20231119_094205.jpg 20231119_094926.jpg 20231119_095042.jpg 20231119_115245.jpg 20231119_113328.jpg 20231119_115323.jpg 20231120_124301.jpg 20231120_124322.jpg

Připravte si ještě