Francouzské houstičky

Mezinárodní kuchyně
DSC_0019.jpg
Ingredience
12 x 

na těsto

1 hrnek vody
1 lžíce olivového oleje
3 hrnky hladké mouky
1 lžička soli
půl lžičky cukru
30 g čerstvého droždí

na dokončení

rozšlehané vejce s trochou mléka
směs semínek (mák, chia, lněná, slunečnicová)
hrubozrnná sůl  

Postup

1.Pokud budete těsto na houstičky připravovat v domácí pekárně, vložte ingredience v uvedeném pořadí a nechte vykynout na program těsto.  2.Pokud pekárnu nepoužíváte, nejprve si vezměte menší misku nebo hrnek. Rozdrobte do ní droždí, přidejte cukr a zalijte malým množstvím z uvedené vody. Vodu lehce ohřejte, aby byla vlažná. Promíchejte v těstíčko a nechte vzejít kvásek. 3.Ve větší míse smíchejte mouku, sůl, olej a zbytek vody. Když vzejde kvásek, přidejte ho do mísy a vypracujte hladké těsto. Nechte pod utěrkou vykynout. Bude to trvat asi hodinu. 4.Nyní už je postup stejný. Těsto přendejte na vál a rozdělte na 12 stejných dílů. Z každého dílku vytvarujte nejdříve bochánek, ten pak lehce vyválejte do tvaru válečku.
5.Houstičky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Každou hostičku nařízněte zvrchu po celé délce ostrým nožem. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout. 6.Troubu si předehřejte na 190 °C. V mističce si rozšlehejte jedno vejce s trochou mléka a potřete jím vykynuté houstičky.  7.Každou houstičku posypte směsí semínek a hrubozrnnou solí. Pečte cca 25 minut, dokud nebudou mít houstičky lehce zlatavou barvu. 8.Na mřížce nechte vychladnout a můžete podávat.
DSC_0008.jpg DSC_0010.jpg DSC_0012.jpg DSC_0018.jpg

Připravte si ještě