Čokoládový koláč

DSC_0157.jpg
Ingredience
 Ø 23 cm

na korpus

115 g másla pokojové teploty
80 g moučkového cukru
1 vejce
185 g hladké mouky
2 lžíce kakaa
špetka soli

na náplň

80 g vody
115 g másla
1 lžička rozpustné kávy
170 g kvalitní hořké čokolády
65 g cukru krupice
1 lžička vanilkové pasty nebo dřeň z jednoho vanilkového lusku
3 vejce
špetka soli
moučkový cukr na posypání

Postup

1.Nejprve si připravte korpus. Do mísy vložte máslo a zasypte moučkovým cukrem. Společně vyšlehejte elektrickým robotem až se vytvoří jednotná kaše. 2.Ručně rozšlehejte jedno vejce a za stálého míchání přidávejte k máslové kaši. 3.Mouku smíchejte s kakaem a přes síto přidejte do mísy společně se špetkou soli. Za pomoci metly nebo vařečky vytvořte mícháním těsto. 4.Těsto nechte v lednici v igeliťáku 30 minut odpočinout. 5.Troubu předehřejte na 190 °C. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. 6.Odpočinuté těsto vypracujte rukama a na pomoučeném vále rozválejte na plát. Koláčovou formu vyložte těstem (i do krajů). Několikrát propíchejte vidličkou, aby se těsto nenafouklo. 7.Pečte 15 minut a vyndejte. Teplotu v troubě nastavte na 150 °C. 
8.Teď si připravte náplň. Do větší mísy nalámejte čokoládu, přidejte vanilku a cukr. 9.Ve středním hrnci povařte vodu společně s pokrájeným máslem. Když se máslo rozpustí přisypte lžičku instantní kávy a pořádně prošlehejte ruční metlou. Když se vše spojí vypněte a ihned přilijte k ostatním ingrediencím v míse. Do mísy přidejte špetku soli. 10.Za stáleho míchání metlou nechte vše rozpustit a spojit, aby vznikla hladká lesklá hmota. Přidejte vejce a společně důkladně promíchejte. 11.Nalijte na korpus a vložte do trouby. Pečte 15 - 20 minut. Náplň ztuhne ale zůstane krásně vláčná. 12.Nechte alespoň 30 minut vychladnout a podávejte posypané moučkovým cukrem. 
DSC_0140.jpg DSC_0142.jpg DSC_0144.jpg DSC_0145.jpg DSC_0147.jpg DSC_0153.jpg DSC_0149.jpg DSC_0154.jpg

Připravte si ještě