Čokoládový koláč

Ingredience

na korpus
115 g másla pokojové teploty80 g moučkového cukru
1 vejce
185 g hladké mouky
2 lžíce kakaa
špetka soli
na náplň
80 g vody115 g másla
1 lžička rozpustné kávy
170 g kvalitní hořké čokolády
65 g cukru krupice
1 lžička vanilkové pasty nebo dřeň z jednoho vanilkového lusku
3 vejce
špetka soli
moučkový cukr na posypání
Postup
1.Nejprve si připravte korpus. Do mísy vložte máslo a zasypte moučkovým cukrem. Společně vyšlehejte elektrickým robotem až se vytvoří jednotná kaše.
2.Ručně rozšlehejte jedno vejce a za stálého míchání přidávejte k máslové kaši.
3.Mouku smíchejte s kakaem a přes síto přidejte do mísy společně se špetkou soli. Za pomoci metly nebo vařečky vytvořte mícháním těsto.
4.Těsto nechte v lednici v igeliťáku 30 minut odpočinout.
5.Troubu předehřejte na 190 °C. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte moukou.
6.Odpočinuté těsto vypracujte rukama a na pomoučeném vále rozválejte na plát. Koláčovou formu vyložte těstem (i do krajů). Několikrát propíchejte vidličkou, aby se těsto nenafouklo.
7.Pečte 15 minut a vyndejte. Teplotu v troubě nastavte na 150 °C.
8.Teď si připravte náplň. Do větší mísy nalámejte čokoládu, přidejte vanilku a cukr.
9.Ve středním hrnci povařte vodu společně s pokrájeným máslem. Když se máslo rozpustí přisypte lžičku instantní kávy a pořádně prošlehejte ruční metlou. Když se vše spojí vypněte a ihned přilijte k ostatním ingrediencím v míse. Do mísy přidejte špetku soli.
10.Za stáleho míchání metlou nechte vše rozpustit a spojit, aby vznikla hladká lesklá hmota. Přidejte vejce a společně důkladně promíchejte.
11.Nalijte na korpus a vložte do trouby. Pečte 15 - 20 minut. Náplň ztuhne ale zůstane krásně vláčná.
12.Nechte alespoň 30 minut vychladnout a podávejte posypané moučkovým cukrem.








Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz