Ségry v kuchyni

Jsme dvě ségry Adél a Veru a milujeme vaření, pečení a focení. Používáme kvalitní potraviny, žádná umělá dochucovadla ani polotovary nám nesmí přes práh. Všechna jídla jsme vlastnoručně uvařily, nafotily a poté s pomocí rodiny a přátel snědli. U receptů je mimo jiné vždy uveden počet porcí a také přesný rozměr použité formy. Tak přejeme hodně štěstí při vaření a dobrou chuť. Najdete nás na Facebooku i Instagramu.

Brusinkovo-ořechový chléb

DSC_0363.jpg
Ingredience
1 x 
200 ml mléka
150 ml vody
2 lžičky cukru
2 a 1/2 lžičky soli
2 lžičky mletého kmínu
2 lžičky octa
2 lžičky olivoveho oleje
50 g pšeničné celozrnné mouky
150 g žitne mouky
360 g hladké mouky
21 g čerstvého droždi
20 g sušených brusinek
20 g nahrubo posekaných jader vlašských ořechů

Postup

1.Do nádoby v pekárně vložte ingredience v uvedeném pořadí a nechte zpracovat a vykynout na program těsto. 2.Pokud nebudete používat domácí pekárnu, nechte nejdříve v hrníčku vzejít kvásek následovně. 3.Odeberte 1 lžíci hladké mouky, 1 lžičku cukru, 50 ml mléka a přidejte rozdrobené droždí. Smíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Pak kvásek přidejte k ostatním ingrediencím a vymíchejte hladké těsto. 4.Nechte kynout pod utěrkou na teplém místě asi hodinu a půl. 5.Nyní už je postup stejný pro oba způsoby kynutí. Plech vyložte pečicím papírem a když je těsto vykynuté, vytvořte z něj na válu tvar bochníku.
6.Ošatku důkladně vysypte hladkou moukou a těsto do něj přeneste. Přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout. 7.Mezitím si předehřejte troubu na 220 °C a do trouby vložte malou nádobu s vodou. Voda vytvoří v troubě páru a chléb pak bude mít křupavou kůrku. 8.Když bochník pod utěrkou znovu vykynul, opatrně ho vyklopte z ošatky na plech vyložený pečicím papírem. 9.Ihned vložte do trouby a nechte péct 15 minut. 10.Po této době vyndejte z trouby vodu a nechte chleba dopéct na 180 °C cca 30 minut. 11.Nechte na mřížce vychladnout a můžete podávat.
DSC_0356.jpg DSC_0357.jpg

Připravte si ještě