Borůvkový koláč s pomerančovou polevou

IMG_20200305_225409.jpg
Ingredience
 Ø 26 cm
2 hrnky borůvek + 1 lžíce mouky na obalení
115 g změklého másla
kůra z 1 menšího pomeranče
1 lžíce pomerančové šťávy
1 vejce + 1 žloutek
1/2 hrnku kefíru
1/2 lžičky vanilkové pasty nebo extraktu
2 hrnky hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku
špetka soli
2 lžíce hnědého cukru na posypání

na polevu:
2 lžíce pomerančové šťávy
kůra z 1/2 menšího pomeranče
cca 1 hrnek moučkového cukru

 

Postup

1.Nejprve si obalte umyté a osušené borůvky v mouce (aby v koláči nespadly na dno). 2.Troubu si předehřejte na 160 °C (pravý horký vzduch). 3.V míse smíchejte mouku, sůl a kypřicí prášek.  4.V míse od robota metlou na krémy, nebo ve větší míse ručním šlehačem šlehejte společně máslo, kůru a cukr po dobu několika minut, dokud hmota nebude světlá a nadýchaná. Přišlehejte vanilku a vejce. 5.Poté postupně přimíchávejte na střídačku mouku a kefír - vše rozdělte na 3 dávky. Výsledné těsto by mělo být husté.
6.Nakonec pomocí špachtle opatrně zamíchejte borůvky - část borůvek dejte nahoru. Nakonec těsto posypte hnědým cukrem.  7.Těsto přendejte do máslem vymazané a moukou vysypané formy, nebo použijte olej ve spreji a pečte 40 - 45 minut. 8.Zda je koláč upečený zkuste pomocí špejle. 9.Koláč nechte vychladnout a poté jej místami polijte polevou, kterou si připravíte důkladným vymícháním moučkového cukru s pomerančovou šťávou a kůrou.
IMG_20200305_170851.jpg IMG_20200305_210152.jpg IMG_20200305_215942.jpg IMG_20200305_225411.jpg IMG_20200306_092114.jpg IMG_20200306_092118.jpg

Připravte si ještě