Borůvkový koláč s pomerančovou polevou

Ingredience

2 hrnky borůvek + 1 lžíce mouky na obalení
115 g změklého másla
kůra z 1 menšího pomeranče
1 lžíce pomerančové šťávy
1 vejce + 1 žloutek
1/2 hrnku kefíru
1/2 lžičky vanilkové pasty nebo extraktu
2 hrnky hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku
špetka soli
2 lžíce hnědého cukru na posypání
na polevu:
2 lžíce pomerančové šťávy
kůra z 1/2 menšího pomeranče
cca 1 hrnek moučkového cukru
115 g změklého másla
kůra z 1 menšího pomeranče
1 lžíce pomerančové šťávy
1 vejce + 1 žloutek
1/2 hrnku kefíru
1/2 lžičky vanilkové pasty nebo extraktu
2 hrnky hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku
špetka soli
2 lžíce hnědého cukru na posypání
na polevu:
2 lžíce pomerančové šťávy
kůra z 1/2 menšího pomeranče
cca 1 hrnek moučkového cukru
Postup
1.Nejprve si obalte umyté a osušené borůvky v mouce (aby v koláči nespadly na dno).
2.Troubu si předehřejte na 160 °C (pravý horký vzduch).
3.V míse smíchejte mouku, sůl a kypřicí prášek.
4.V míse od robota metlou na krémy, nebo ve větší míse ručním šlehačem šlehejte společně máslo, kůru a cukr po dobu několika minut, dokud hmota nebude světlá a nadýchaná. Přišlehejte vanilku a vejce.
5.Poté postupně přimíchávejte na střídačku mouku a kefír - vše rozdělte na 3 dávky. Výsledné těsto by mělo být husté.
6.Nakonec pomocí špachtle opatrně zamíchejte borůvky - část borůvek dejte nahoru. Nakonec těsto posypte hnědým cukrem.
7.Těsto přendejte do máslem vymazané a moukou vysypané formy, nebo použijte olej ve spreji a pečte 40 - 45 minut.
8.Zda je koláč upečený zkuste pomocí špejle.
9.Koláč nechte vychladnout a poté jej místami polijte polevou, kterou si připravíte důkladným vymícháním moučkového cukru s pomerančovou šťávou a kůrou.






Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz