Pomerančový koláč

Ingredience

Na těsto
360 g hladké mouky120 g moučkového cukru
230 g másla
1 vejce
Na náplň
5 vajec330 g cukru krupice
300 ml smetany ke šlehání
2 lžíce pomerančové kůry
125 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
Postup
1.V míse smíchejte mouku a krupicový cukr. Přidejte vejce a na kostky pokrájené máslo. Vypracujte prsty drobenku a z té pak vytvořte těsto. Zabalte do potravinové fólie a vložte na 1 hodinu do ledničky.
2.Když je těsto vychlazené, rozválejte ho na pomoučeném vále. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto přeneste do formy a vyložte ho i do stran. Přebytečné těsto odřízněte. Dejte do ledničky na 15 minut.
3.Troubu rozehřejte na 200 °C. Těsto vyndejte z ledničky, zakryjte ho kruhem pečicího papíru a zasypte sušenými fazolemi (aby se nenafouklo při pečení). Pečte 10 minut.
4.Mezitím si vytvořte náplň. V míse vyšlehejte smetanu s vejci, cukrem, pomerančovou šťávou a kůrou na hladkou směs.
5.Předpečené těsto vyndejte z trouby odstraňte papír a fazole a nalijte připravenou náplň. Troubu snižte na 180 °C a pečte 35 minut. Náplň musí být ztuhlá.
6.Upečený koláč nechte nejlépe přes noc vychladit a podávejte.


Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz