Ségry v kuchyni

Jsme dvě ségry Adél a Veru a milujeme vaření, pečení a focení. Používáme kvalitní potraviny, žádná umělá dochucovadla ani polotovary nám nesmí přes práh. Všechna jídla jsme vlastnoručně uvařily, nafotily a poté s pomocí rodiny a přátel snědli. U receptů je mimo jiné vždy uveden počet porcí a také přesný rozměr použité formy. Tak přejeme hodně štěstí při vaření a dobrou chuť. Najdete nás na Facebooku i Instagramu.

Třešňový koláč

DSCN3763.jpg
Ingredience
 Ø 23 cm

na těsto 

3 a 1/2 hrnku hladké mouky
250 g másla + na vymazání formy
4 lžíce třtinového cukru
1 lžička skořice

na náplň 

1 kg vypeckovaných třešní
1/2 hrnku třtinového cukru
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
špetka muškátového oříšku
špetka drceného hřebíčku
2 lžíce citronové šťávy
3 lžičky škrobu
1 vejce

moučkový cukr na posypání koláče

Postup

1.Z ingrediencí na těsto utvořte těsto. Pokud se bude sypat, přilijte trochu vody. Těsto rozřízněte na dvě poloviny a dejte vychladit do lednice. 2.Zatím, co se chladí těsto, připravíme náplň. Do kastrolu dáme třešně, osladíme cukry a ochutíme vanilkovým extraktem, citronovou šťávou a kořením. Vaříme na mírném plameni zhruba 10 minut (dokud třešně nepustí šťávu). 3.Odebereme si půl hrnku šťávy a zamícháme se škrobem. Vrátíme zpět do třešňové směsi a společně vaříme ještě 10 minut. Odstavíme a necháme zchladnout. 4.Oba kusy těsta vyválíme na pomoučeném vále. Troubu předehřejeme na 180 °C. Koláčovou formu vymažeme máslem a rozprostřeme do ní první plát těsta tak, aby bylo i po okrajích formy. Přečnívající těsto odřízneme.
5.Vlijeme třešňovou náplň. Přikrijeme druhým plátem těsta, opět odřízneme přebývající těsto a po krajích přitlačíme ke spodnímu těstu. Propícháme vidličkou na několika místech, aby mohla unikat pára a pečeme 40 minut. 6.Poté vyndáme, necháme vychladit a na noc necháme v lednici ztuhnout. Podáváme posypané moučkovým cukrem.
DSCN3757.jpg DSCN3760.jpg DSCN3767.jpg DSCN3765.jpg

Připravte si ještě