Třešňový koláč

Ingredience

na těsto
3 a 1/2 hrnku hladké mouky250 g másla + na vymazání formy
4 lžíce třtinového cukru
1 lžička skořice
na náplň
1 kg vypeckovaných třešní1/2 hrnku třtinového cukru
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
špetka muškátového oříšku
špetka drceného hřebíčku
2 lžíce citronové šťávy
3 lžičky škrobu
1 vejce
moučkový cukr na posypání koláče
Postup
1.Z ingrediencí na těsto utvořte těsto. Pokud se bude sypat, přilijte trochu vody. Těsto rozřízněte na dvě poloviny a dejte vychladit do lednice.
2.Zatím, co se chladí těsto, připravíme náplň. Do kastrolu dáme třešně, osladíme cukry a ochutíme vanilkovým extraktem, citronovou šťávou a kořením. Vaříme na mírném plameni zhruba 10 minut (dokud třešně nepustí šťávu).
3.Odebereme si půl hrnku šťávy a zamícháme se škrobem. Vrátíme zpět do třešňové směsi a společně vaříme ještě 10 minut. Odstavíme a necháme zchladnout.
4.Oba kusy těsta vyválíme na pomoučeném vále. Troubu předehřejeme na 180 °C. Koláčovou formu vymažeme máslem a rozprostřeme do ní první plát těsta tak, aby bylo i po okrajích formy. Přečnívající těsto odřízneme.
5.Vlijeme třešňovou náplň. Přikrijeme druhým plátem těsta, opět odřízneme přebývající těsto a po krajích přitlačíme ke spodnímu těstu. Propícháme vidličkou na několika místech, aby mohla unikat pára a pečeme 40 minut.
6.Poté vyndáme, necháme vychladit a na noc necháme v lednici ztuhnout. Podáváme posypané moučkovým cukrem.




Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz