Svatomartinské nekynuté rohlíčky

DSC_0158.jpg
DSC_0163.jpg
Ingredience
28 x 

na těsto

2 lžíce mléka
1 a půl lžíce hnědého cukru
20 g čerstvého droždí
200 g polohrubé mouky
190 g hladké mouky
170 g změklého másla
170 ml smetany ke šlehání
špetka soli
2 žloutky

na makovou náplň

6 lžic mletého máku
6 lžic mléka
cukr krupice
půl lžičky citrónové kůry
půl lžičky perníkového koření
půl lžíce rumu

na ořechovou náplň

65 g vlašských ořechů
40 ml mléka
30 g piškotů
cukr krupice
špetka skořice
půl lžíce rumu
lžička másla

na jablečnou náplň

2 menší jablka
cukr krupice
2 lžičky citrónové šťávy
půl lžíce rumu
špetka skořice
lžíce vanilkového pudinkového prášku

na dokončení

1 vejce na potření
moučkový cukr na posypání

Postup

1.Nejdříve si připravte náplně. Jedna náplň vystačí na třetinu rohlíčků.  2.Na ořechovu náplň si nejdříve rozsekejte ořechy najemno, stejně tak piškoty. V rendlíku si rozehřejte máslo, přidejte ořechy, promíchejte a zalijte mlékem a přilijte rum. Krátce svařte a přidejte piškoty, promíchejte a dochuťte cukrem a skořicí. Provařte a nechte zchladnout. 3.Mletý mák svařte v mléku, přidejte cukr dle chuti, perníkové koření, citrónovou kůru a rum a vařte do zhoustnutí. Nechte zchladnout. 4.Na jablečnou náplň si oloupejte a nastrouhejte jablka nahrubo. Dejte do rendlíku a přisypte cukr dle chuti. Společně vařte na středním plameni, dokud jablka nezměknou. Přilijte rum a ochuťte skořicí a citrónovou šťávou. Posypte pudinkovým práškem, důkladně promíchejte a provařte do zhoustnutí. Nechte zchladnout. 5.V rendlíku si ohřejte mléko. Stačí tak, aby bylo teplé, ne horké a odstavte. Přidejte cukr a rozdrobené kvasnice a nechte vzejít kvásek na teplém místě. Postačí tak 15 minut.
6.Do velké mísy či mísy od robota dejte prosáté mouky, přidejte změklé máslo, smetanu, špetku soli, žloutky a vlijte kvásek. 7.Vypracujte hladké nelepivé těsto ručně nebo v robotu pomocí hnětacího háku. Těsto ihned vyválejte na pomoučeném válu na kruhový plát vysoký asi 4 mm a pomocí rádýlka nakrájejte na trojúhelníky. 8.Na nejširší část trojúhelníku naneste po délce náplň, zarolujte a ohněte do tvaru rohlíčku.  9.Naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, špičatým koncem dolu, aby se rohlíčky neotevřely. Potřete rozšlehaným vejcem. 10.Potírejte rozšlehaným vejcem a pečte na 180 °C cca 25 minut dozlatova. Hotové rohlíčky posypte moučkovým cukrem. 
DSC_0133.jpg DSC_0134.jpg DSC_0135.jpg DSC_0136.jpg DSC_0137.jpg DSC_0140.jpg

Připravte si ještě