Pečená perlička s bylinkovou omáčkou

IMG_20200603_133003.jpg
Ingredience
4 x 
1 perlička (váha 1,25 kg)
2 lžíce změklého másla
1/2 lžičky uzené papriky
150 ml bílého vína
275 ml zeleninového vývaru
sůl
pepř
1 velká cibule
2 stroužky česneku
kůra z 1/2 citronu
4 klínky špeku
1/2 citronu
čerstvé bylinky: tymián, majoránka, petržel, saturejka
2 lžíce smetany na vaření

Postup

1.Perličku si vyndejte z lednice asi 30 minut před začátkem přípravy. Předehřejte si troubu na 170 °C (pravý horký vzduch). 2.Změklé máslo promíchejte s kůrou z citronu a uzenou paprikou. Pod kůži na prsíčkách vložte klínky slaniny.  3.Perličku ze všech stran i zevnitř osolte opepřete a pomažte ochuceným máslem. Dovnitř dejte půlku citronu. Na dno pekáče nasypte na půlkolečka pokrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek. Přilijte zeleninový vývar a víno, přidejte pár snítek tymiánu a majoránky. 4.Na tuto směs postavte mřížku a na ni položte perličku. Přiklopte víkem a dejte péct do trouby na hodinu. 5.Po této době sundejte víko, troubu dejte na 220 °C a opékejte přibližně 15 minut dozlatova.
6.Poté si z pekáče přelijte veškerý výpek s cibulí do rendlíku. Do pekáče vraťte mřížku s perličkou, tu otočte na druhou stranu a ještě vraťte do trouby cca na 10 minut, aby se opekla i z druhé strany. 7.Mezitím, co se perlička dopéká, omáčku nechte na vysokou teplotu zredukovat, aby zhoustla. Poté vyndejte snítky tymiánu a polovinu cibule a omáčku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Vraťte na sporák, přidejte hrst posekaných bylinek - tymián, petržel, saturejku a hlavně majoránku a přilijte dvě lžíce smetany. Už jen minutku prohřejte a odstavte.  8.Perličku naporcujte a podávejte s bylinkovou omáčkou a bramborovými šiškami.
IMG_20200603_113321.jpg IMG_20200603_114016.jpg IMG_20200603_114827.jpg IMG_20200603_131035.jpg

Připravte si ještě