Měkké preclíky

IMG_20200419_202426.jpg
Ingredience
10 x 
1 hrnek teplé vody
1/2 hrnku teplého mléka
1 lžíce hnědého cukru
25 g čerstvého droždí
600 g hladké chlebové mouky
2 lžičky soli
60 g rozpuštěného másla
1 vejce na potření

na louhování

70 g jedlé sody
1,5 litru vody

na posypání

papričky jalapeňos
chedar
hrubozrnná sůl

Postup

1.Do mísy od robotu nalijte teplou vodu a teplé mléko, přisypte cukr a rozdrobte kvasnice. Promíchejte a nechte cca 10 minut odstát. 2.Přisypte mouku, sůl a přilijte rozpuštěné máslo. 3.Zapněte robota s nasazeným hnětacím hákem, nejprve na nízké otáčky, aby se suroviny promíchaly, poté zvyšte na střední otáčky a nechte zpracovávat asi 5 minut. 4.Výsledkem bude hladké, ale trochu lepivé těsto. Přendejte na lehce pomoučený vál a vytvarujte do bochánku. 5.Ten přendejte do čisté, olejem vymazané mísy, přikryjte potravinářskou folií a nechte kynout 45 minut. 6.Troubu si předehřejte na 210 °C (pravý horký vzduch) a do širokého kastrolu dejte vodu s jedlou sodou, promíchejte a přiveďte k varu.
7.Mezitím si vytvarujte preclíky. Nejprve vykynuté těsto rukama pobouchejte, abyste odstranili vzduch a dejte zpět na vál. Vytvořte 10 stejných kousků (můžete odvážit), vyválejte dlouhého hada, vytvarujte písmeno U, konce 2x propleťte a přehněte přes spodní část (v galerii je tento postup vidět). 8.Preclíky postupně, vždy po dvou, povařte 30 vteřin v připravené vodní lázni. Poté přendejte na plechy vyložené pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrubozrnnou solí nebo čedarem a pokrájenými papričkami jalapeňos (případně namočte v rozehřáté čokoládě). Pečte cca 18 minut. 9.Nechte částečně vychladnout a můžete podávat.
IMG_20200419_175837.jpg IMG_20200419_182908.jpg IMG_20200419_192041.jpg IMG_20200419_193025.jpg IMG_20200419_193401.jpg IMG_20200419_193925.jpg IMG_20200419_194243.jpg IMG_20200419_194644.jpg IMG_20200419_202215.jpg IMG_20200419_201051.jpg

Připravte si ještě