Domácí bagely

Ingredience
8 x 
500 g chlebové pšeničné mouky
25 g čerstvého droždí
1 lžíce zlatého sirupu (lze nahradit jiným sirupem, nebo hnědým cukrem)
2 lžičky soli
360 ml teplé vody
olivový olej
1 vejce
semínka (sezam, lněná semínka, mák)
hrubozrnná sůl
25 g čerstvého droždí
1 lžíce zlatého sirupu (lze nahradit jiným sirupem, nebo hnědým cukrem)
2 lžičky soli
360 ml teplé vody
na dokončení
3 lžíce meduolivový olej
1 vejce
semínka (sezam, lněná semínka, mák)
hrubozrnná sůl
Postup
1.Do mísy od robota nalijte vodu, rozdrobte kvasnice a přilijte zlatý sirup. Promíchejte a nechte odstát asi 15 minut.
2.Přidejte prosátou mouku a sůl a v robotu s hnětacím hákem zpracujte do jednotného těsta.
3.Těsto přendejte na pomoučený vál a hněťte rukama asi 5 minut, dokud těsto nebude hladké a pružné.
4.Stejnou mísu, ve které bylo těsto, vymažte trochou olivového oleje, vložte bochánek těsta a obalte ho v oleji.
5.Mísu přikryjte utěrkou a nechte vykynout při pokojové teplotě asi hodinu.
6.Jakmile je těsto vykynuté, rukama ho pobouchejte, abyste odstranili vzduch a dejte opět na vál.
7.Těsto rozdělte na 8 stejných dílů a vytvarujte tvar bagelů. Každý kousek jsem v dlaních mnula do hladké kulaté placičky a pak prstem vytvořila důlek uprostřed.
8.Přikryjte utěrkou a připravte si hrnec, ve kterém budete bagely vařit. Nejlepší je široký hrnec, kam se vám vejdou 4 bagely vedle sebe - je potřeba, aby měly kolem sebe místo. Předehřejte si troubu na 210 °C (pravý horký vzduch).
9.Do hrnce dejte vařit vodu (cca 2 litry), přidejte med a promíchejte.
10.Bagely vařte ve vodě minutu z každé strany. Pak je vyndejte (můžete ještě trochu upravit tvar), důkladně potřete rozšlehaným vejcem a posypte semínky a hrubozrnnou solí.
11.Dejte je s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a pečte cca 20 minut. Pekla jsem 15 minut na 210 °C, poté jsem snížila na 190 °C, protože už byly dostatečně opečené, tak aby se propekly i uvnitř. Ale samozřejmě záleží na troubě.
12.Hotové bagely nechte vychladnout na mřížce a podávejte. Výborné jsou s krémovým sýrem a uzeným lososem nebo vajíčkem a slaninou. Bagely můžete jíst tak, jak jsou nebo je opéct v topinkovači nebo na pánvi.










Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz