Kulajda se ztraceným vejcem

DSC_0493.jpg
Ingredience
4 x 
2 lžíce másla
4 lžíce hladké mouky
1 l vody nebo vývaru (množství spíše podle hustoty polévky)
sůl
pepř
cukr dle chuti
nové koření
bobkový list
kopr (nasekaný, stonky použijete také)
250 ml smetany ke šlehání
velká hrst sušených hub
3 větší brambory
ocet dle chuti
vejce

Postup

1.V hrnci si rozpusťte máslo a přidejte hladkou mouku. Stálým mícháním na středním plameni vytvořte světlou jíšku, kterou zalijte vodou a vše důkladně rozmíchejte metlou. 2.Osolte, opepřete, přidejte pár kuliček nového koření, bobkový list a stonky z kopru a povařte. 3.V jiném hrnci si uvařte na kostičky pokrájené brambory. Když jsou hotové,  část vody slijte do menšího hrnce. Do toho přidejte sušené houby a lehce provařte, aby změkly.
4.Z polévky vyndejte stonky kopru a koření a vložte brambory a houby. Okyselte octem, zalijte smetanou a přidejte posekaný kopr. Můžete ještě ochutit solí, pepřem a cukrem. 5.Podávejte se ztraceným vejcem 6.Na ztracené vejce si dejte vařit vodu do hrnce, když se voda začne vařit, stáhněte a nechte lehce probublávat. Do vody vlijte trochu octa, lehce vodou zatočte a vyklepněte do ní vejce. To vařte zhruba dvě minuty a vložte do studené vody.
DSC_0486.jpg DSC_0488.jpg IMG_20190505_130539.jpg IMG_20190505_130518.jpg

Připravte si ještě