Ségry v kuchyni

Jsme dvě ségry Adél a Veru a milujeme vaření, pečení a focení. Používáme kvalitní potraviny, žádná umělá dochucovadla ani polotovary nám nesmí přes práh. Všechna jídla jsme vlastnoručně uvařily, nafotily a poté s pomocí rodiny a přátel snědli. U receptů je mimo jiné vždy uveden počet porcí a také přesný rozměr použité formy. Tak přejeme hodně štěstí při vaření a dobrou chuť. Najdete nás na Facebooku i Instagramu.

Nakládané houby

DSC_0582.jpg
Ingredience
7 x 
1 kg očištěných menších nebo pokrájených tvrdších hub (hřiby, křemeňáci, kozáci, podoubáci)
1 velká mrkev
1 velká cibule
bobkový list
celé nové koření
celý pepř
hořčičné semínko
sůl
ocet

na lák

350 ml vody
150 ml 8% octa
1 lžička soli
4 lžíce cukru krupice

Postup

1.Očištěné a popřípadě i pokrájené houby propláchněte v sítu pod tekoucí studenou vodou. 2.V hrnci přiveďte k varu asi 1 litr vody se solí a octem a vložte do ní houby. Povařte 5 minut. Poté houby sceďte a opět propláchněte studenou vodou, aby zchladly. 3.Nechte okapat a připravte si lák.  4.Svařte vodu s octem, cukrem a solí. Nechte ho jen aby začal vřít a hned odstavte. 5.Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka, mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. 6.Připravte si přibližně 7 menších důkladně očištěných a osušených zavařovacích sklenic.
7.Do každé sklenice dejte kolečko mrkve, půlkolečko cibule, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 3 kuličky celého pepře a čtvrt lžičky hořčičných semínek. 8.Každou sklenici do 3/4 naplňte houbami, zalijte lákem skoro po okraj a pevně zavíčkujte.  9.Zavařujte v zavařovacím hrnci 30 minut na 98 °C. Když je zavařeno, postavte sklenice na chvíli dnem vzhůru. 10.Nechte alespoň 3 týdny uležet a můžete podávat.
DSC_0575.jpg DSC_0579.jpg