Domácí housky ze špaldové mouky

Vaříme zdravě
IMG_20200316_194319.jpg
Ingredience
8 x 
190 g špaldové celozrnné mouky
115 g hladké mouky + 2 lžíce na kvásek
7 g sušeného droždí (odpovídá 21 g čerstvého)
1 lžička hnědého cukru
150 ml teplého mléka + 4 lžíce na kvásek
1/2 lžičky mletého kmínu
1/2 lžičky soli
2 lžíce lněných semínek
1 vejce
45 g rozpuštěného másla
2 lžíce olivového oleje
hrst piniových oříšků
hrst sušených brusinek
hrubozrnná sůl na posypání
sezam nebo celý kmín na posypání
rozšlehané vejce na potření

Postup

1.Nejprve si připravte kvásek smícháním kvasnic s cukrem, přilitím teplého mléka a důkladným přimícháním mouky. Hladký kvásek nechte na teplém místě odstát 15 minut, dokud nenabyde na objemu. 2.Dále si dejte do větší mísy obě mouky, kmín, sůl, semínka (můžete použít i jiná dle chuti), rozpuštěné máslo, olej, vejce a polovinu mléka. Promíchejte a přilijte zbytek mléka. Vypracujte těsto pomocí vařečky. 3.Těsto přendejte na lehce pomoučený vál a zapracujte do těsta sušené brusinky a na suché pánvi opečené piniové oříšky. Já zapracovala jen do poloviny těsta, druhou jsem nechala bez. Krátce propracujte do úhledného tvaru. 4.Těsto přendejte zpět do mísy, lehce potřete vodou a mísu přikryjte utěrkou. Dejte na teplé místo kynout asi na hodinu a čtvrt.
5.Vykynuté těsto dejte na vál a vytvořte z něj 8 stejných dílků. 6.Vytvořte tvary dle vaší fantazie. Já z dílků s brusinkami vytvořila hady a zatočila do spirály, z druhé poloviny bulky - ty jsem nahoře nastřihla nůžkami. 7.Houstičky poté potřete rozšlehaným vejcem, posypte hrubozrnnou solí a kmínem, sezamem, nebo třeba mákem. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. 8.Přikryjte utěrkou a dejte ještě na 15 minut vykynout. Předehřejte troubu na 185 °C (pravý horký vzduch). 9.Pečte 15 minut dozlatova.
IMG_20200316_162300.jpg IMG_20200316_170637.jpg IMG_20200316_171745.jpg IMG_20200316_184514.jpg IMG_20200316_185930.jpg IMG_20200316_194115.jpg IMG_20200316_194209.jpg IMG_20200316_194323.jpg

Připravte si ještě