Čokoládový dort bez mouky

20220309_070446.jpg
Ingredience
 Ø 20 cm
4 vejce velikosti L
200 g másla
200 g kvalitní hořké čokolády
200 g krupicového cukru
2 lžičky vanilkové pasty
2 lžíce amaretta
1 vrchovatá lžička skořice
110 g mletých mandlí
2 lžíce kakaa + na posypání
velká špetka soli

Postup

1.Troubu si předehřejte na 180 °C. 20cm dortovou formu si vymažte máslem. 2.Do mísy z varného skla (nebo do nerezové) nalámejte čokoládu a přidejte pokrájené máslo. Do hrnce dejte vařit vodu a nad hrnec položte mísu. Vařte na středním plameni, aby se čokoláda nespálila. Za občasného míchání nechte čokoládu s máslem rozpustit. 3.Oddělte si bílky od žloutků. Žloutky dejte do velké mísy, bílky dejte do mísy od robota. Ke žloutkům vsypte polovinu cukru, druhou polovinu dejte k bílkům. Zapněte robota na vysokou rychlost a nechte šlehat bílky do středně tuhého sněhu (když otočíte do sněhu namočenou metlu vzhůru, špička by se měla pomalu ohnout). 4.Zatímco se šlehají bílky, pomocí ručního mixéru vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny. Přišlehejte rozpuštěnou čokoládu, amaretto a vanilku. Nakonec vmíchejte i mandle, skořici, sůl a kakao.
5.Sníh z bílků na 3x postupně pomocí metly opatrně přimíchejte k ostatním surovinám. 6.Těsto vlijte do připravené formy a uhlaďte vršek. 7.Pečte cca 45 minut. Kdyby se začal vršek připalovat, přikryjte alobalem. 8.Vršek by měl být pevný a lehce popraskaný, vnitřek by naopak měl být vláčný a lehce nedodělaný. 9.Nechte vychladnout ve formě a pak vyklopte a otočte. Před podáváním poprašte kakaem. 10.Podávejte s ovocem, ovocnou omáčkou nebo šlehačkou.
20220307_171059.jpg 20220307_171836.jpg 20220307_172734.jpg 20220307_172730.jpg 20220307_173631.jpg 20220307_174018.jpg 20220307_174442.jpg 20220308_073207.jpg 20220309_070440.jpg 20220308_073444.jpg

Připravte si ještě