Čokoládový dort bez mouky
Ingredience
Ø 20 cm
4 vejce velikosti L
200 g másla
200 g kvalitní hořké čokolády
200 g krupicového cukru
2 lžičky vanilkové pasty
2 lžíce amaretta
1 vrchovatá lžička skořice
110 g mletých mandlí
2 lžíce kakaa + na posypání
velká špetka soli
200 g másla
200 g kvalitní hořké čokolády
200 g krupicového cukru
2 lžičky vanilkové pasty
2 lžíce amaretta
1 vrchovatá lžička skořice
110 g mletých mandlí
2 lžíce kakaa + na posypání
velká špetka soli
Postup
1.Troubu si předehřejte na 180 °C. 20cm dortovou formu si vymažte máslem.
2.Do mísy z varného skla (nebo do nerezové) nalámejte čokoládu a přidejte pokrájené máslo. Do hrnce dejte vařit vodu a nad hrnec položte mísu. Vařte na středním plameni, aby se čokoláda nespálila. Za občasného míchání nechte čokoládu s máslem rozpustit.
3.Oddělte si bílky od žloutků. Žloutky dejte do velké mísy, bílky dejte do mísy od robota. Ke žloutkům vsypte polovinu cukru, druhou polovinu dejte k bílkům. Zapněte robota na vysokou rychlost a nechte šlehat bílky do středně tuhého sněhu (když otočíte do sněhu namočenou metlu vzhůru, špička by se měla pomalu ohnout).
4.Zatímco se šlehají bílky, pomocí ručního mixéru vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny. Přišlehejte rozpuštěnou čokoládu, amaretto a vanilku. Nakonec vmíchejte i mandle, skořici, sůl a kakao.
5.Sníh z bílků na 3x postupně pomocí metly opatrně přimíchejte k ostatním surovinám.
6.Těsto vlijte do připravené formy a uhlaďte vršek.
7.Pečte cca 45 minut. Kdyby se začal vršek připalovat, přikryjte alobalem.
8.Vršek by měl být pevný a lehce popraskaný, vnitřek by naopak měl být vláčný a lehce nedodělaný.
9.Nechte vychladnout ve formě a pak vyklopte a otočte. Před podáváním poprašte kakaem.
10.Podávejte s ovocem, ovocnou omáčkou nebo šlehačkou.
Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz