Vláčný tvarohový koláč


Ingredience

na těsto
5 vajec1 kg tvarohu
230 g hnědého cukru
5 lžic celozrnné mouky (použila jsem špaldovou)
1 prášek do pečiva
1 lžička vanilky nebo vanilkového extraktu
hrst hrozinek namočených v rumu
150 g rozpuštěného másla
kůra z jednoho citronu
na posypku
3/4 hrnku celozrnné mouky3/4 hrnku ovesných vloček
1/2 hrnku hnědého cukru
špetka soli
špetka skořice
100 g másla
Postup
1.Připravte si plech s vyšším okrajem, vymažte ho máslem a následně vysypte moukou. Do velké mísy vyklepněte vejce, přisypte hnědý cukr a společně vyšlehejte mixérem v pěnu.
2.Potom si rozehřejte máslo, ale jen krátce. Mělo by mít mléčnou, nikoli mastnou konzistenci. To přilijte k vaječné pěně a postupně po jednom přidávejte tvaroh, který vždy promíchejte, abyste se vyhnuli hrudkům.
3.Potom do mísy prosijte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přistrouhejte kůru z jednoho citronu a přisypte hrozinky namočené v rumu. Těsto vylijte na plech a můžete se vrhnout na přípravu posypky.
4.Do mísy si dejte mouku, vločky, cukr, sůl, skořici a máslo a rukama vytvořte klasickou drobenku. Tou rovnoměrně posypte těsto.
5.Pečte v předehřáté troubě na 180°C. Hotový koláč by měl mít zlatavý povrch a okraje, ale měl by být stále trochu měkký - po vychladnutí ztuhne a bude dokonale vláčný. Doba pečení je přibližně 35 - 45 minut.


Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz