Dvoubarevný tvarohový koláč

DSCN5198.jpg
Ingredience
 Ø 26 cm

na těsto

120 g másla
150 g cukru krupice
250 g polohrubé mouky
1 vejce
špetka soli
1 lžíce kakaa

na náplň

3 tučné tvarohy ve vaničce (750 g)
1 zakysaná smetana (190 g)
2 vejce
120 ml mléka
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 a půl balíčku vanilkového pudinku
2 lžíce kakaa

Postup

1.Nejdříve si vymažte kulatou dortovou formu máslem a vysypte moukou. 2.Na vál si nejdříve nakrájejte změklé máslo na kostičky, přisypte cukr, polohrubou mouku, vejce, špetku soli a kakao. 3.Vypracujte vláčné těsto (pokud by se drolilo, přidejte ještě máslo). Když je těsto vypracované, podsypte si vál trochou mouky a těsto vyválejte válečkem na velikost větší než je dortová forma (je potřeba těsto vytáhnout i do stran - zhruba do poloviny výšky pečicí formy). 4.Když máte těsto vyložené ve formě, připravte si náplň. Ve větší míse smíchéjte tvarohy se zakysanou smetanou a vejci. Poté přilijte mléko a přisypte cukry a vanilkové pudinky. 5.Polovinu vzniklé hmoty přelijte do jiné mísy a přisypte do této poloviny 2 PL kakaa, zamíchejte. Troubu předehřejte na 150 °C. 
6.Nyní budete lít náplně střídavě do pečicí formy na těsto. Pokud by byla vzniklá náplň moc tuhá, přilijte mléko. Na lití používám dvě plastové odměrky z hubičkou, ale je možné použít i lžíce a vždy střídat náplně po 3 lžicích. 7.Nejdříve doprostřed formy nalijte tmavou náplň, poté světlou (tu nalijte doprostřed tmavé náplně a takto střídejte (vždy lijte doprostřed formy). Postupně se bude náplň rozlévat do stran až naplní celou formu. 8.Koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 60 minut. (zkoušejte špejlí). Podáváme vychlazené.
DSCN5196.jpg DSCN5202.jpg

Připravte si ještě