Vánočka kynutá přes noc

20221216_085234.jpg
Ingredience
1 x 
260 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
26 g čerstvého droždí
1 a 1/2 lžíce vanilkového cukru
3 žloutky
5 g soli
kůra z 1 citrónu
250 ml mléka
50 g rozpuštěného sádla
100 g rozpuštěného másla
100 g krupicového cukru
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
rozšlehaný bílek na potření
sekané mandle

Postup

1.Ohřejte si mléko na 37 °C, přidejte rozdrobené kvasnice, vanilkový cukr a žloutky a prošlehejte. Do velké mísy dejte prosáté mouky, dovnitr udělejte důlek a vlijte mléčnou směs. 2.Vlijte rozpuštěné a zchladlé sádlo i máslo, přisypte cukr, sůl, muškátový oříšek, citrónovou kůru a zpracujte v hladký bochánek. 3.Nechte v míse přikryté utěrkou kynout dvě hodiny v teple. 4.Po vykynutí opět propracujte, vraťte do mísy, přikryjte a dejte kynout do ledničky přes noc. 5.Ráno těsto vyndejte a nechte asi hodinu v pokojové teplotě. Poté těsto rozdělte na 8 stejných dílů. Ze všech dílů vyválejte válečky. 6.4 válečky spleťte tak, že si je položíte vedle sebe a začnete splétat uprostřed přehozením dvou vnitřních válečků. Potom přidáte postranní válečky a budete splétat pravidelně až do konce pramenů. Konce přitiskněte k sobě. Základnu přendejte na plech vyložený papírem na pečení a potřete prošlehaným bílkem. Doprostřed základny udělejte rukou po celé délce prohlubeň.
7.Z dalších tří pramenů upleťte klasický cop a dejte na základnu. Opět potřete bílkem a hřbetem ruky opět udělejte prohlubeň. Nakonec poslední bochánek rozdělte na půl, zapleťte a dejte je nahoru. Konce zmáčkněte k sobě. Potřete bílkem a nechte ještě hodinu kynout. 8.Po vykynutí ještě celou vánočku potřete bílkem a posypte posekanými mandlemi. Na čtyři místa zasuňte špejle, aby se vám vánočka nerozjela. 9.Pečte v předehřáté troubě na 190 °C (horní a spodní pečení) 15 minut, poté snižte na 175 °C a pečte dalších cca 30 minut. 10.Podávejte posypané moučkovým cukrem.
20221215_173149.jpg 20221215_175516.jpg 20221215_175819.jpg 20221215_201411.jpg 20221216_071221.jpg 20221216_075532.jpg 20221216_100542.jpg 20221216_100829.jpg

Připravte si ještě