Linecký mřížkový koláč

DSCN4032.jpg
Ingredience
 Ø 23 cm

na těsto

300 g polohrubé mouky
70 g másla
100 g moučkového cukru
1 vejce
1 žloutek
2 lžíce mléka
1 lžíce octa
1 prášek do pečiva

na náplň

povidla, marmeláda, čerstvé nebo kompotované ovoce

tvarohová náplň: 1/2 vaničky tučného tvarohu, moučkový cukr, citronová nebo limetková kůra, rozinky, rum

maková náplň: 200 g mletého máku, 1 vanilkový cukr, rum, špetka mletého hřebíčku, 1 lžička skořice, 250 ml mléka, 3 lžíce medu

Postup

1.Mouku prosejte a smíchejte s práškem do pečiva. Přidejte změklé máslo, vejce, žloutek, cukr, mléko a ocet. Ručně vypracujte hladké těsto. Pokud se lepí na ruce, přisypte ještě mouku. 2.Čtvrtinu těsta oddělte a dejte stranou. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Větší díl těsta vtlačte do koláčové formy (i do krajů). 3.Teď už je na vaší fantazii, jak koláč ozdobíte. Díl těsta, který jste si odebrali bude sloužit na vytvoření libovolné mřížky na koláči. 4.Ozdobený koláč pečte na 190 °C dozlatova (zhruba 25 minut). 5.Na ozdobení koláče můžete použít různá povidla (švestková, blůmová, jablečná), marmelády, ale také čerstvé nebo kompotované ovoce. Dále je možné použít tvarohovou nebo makovou náplň.
6.Tvarohová náplň. 1/2 vaničky tvarohu oslaďte podle chuti moučkovým cukrem a rozmíchejte společně s nastrouhanou citronovou nebo limetkovou kůrou. Přidejte rozinky, které jste několik hodin nechali namočené v rumu.  7.Maková náplň: Mletý mák svařte na středním plameni za stálého míchání s mlékem. Vařte, dokud se všechno mléko nevstřebá do máku. Před koncem vaření přidejte cukr, rum a med. Vypněte a ochuťte hřebíčkem a skořicí. 8.Já celou plochu těsta potřela blůmovými povidly, vytvořila mřížku kterou jsem střídavě zaplnila tvarohovou náplní.
DSCN4066.jpg DSCN4027.jpg

Připravte si ještě