Lasagne s mletým masem

Mezinárodní kuchyně
DSC_0178.jpg
Ingredience
 19x28 cm

na omáčku z mletého masa

1 cibule
1 lžíce olivového oleje
500 g mletého hovězího masa
2 lžíce rajského protlaku
1 konzerva loupaných rajčat
100 ml červeného vína
1 stroužek česneku
1 lžíce hnědého cukru
sůl
pepř
bazalka čerstvá nebo sušená
100 ml mléka

na bešamel

2 lžíce másla
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
cca 500 ml mléka
sůl
pepř
muškátový květ

na dokončení

sušené těstoviny lasagne (12 plátků)
2 balení mozzarelly
200 g mletého ementálu nebo goudy

Postup

1.Cibuli nakrájejte najemno. Pánev rozpalte a nalijte do ní olivový olej. Nechte ho rozehřát a přisypte cibuli. 2.Cibuli nechte zesklovatět a poté přidejte do pánve mleté maso. Promíchejte a restujte, dokud se maso neopeče dozlatova. 3.Uprostřed masa udělejte důlek a přidejte rajský protlak. Za stálého míchání nechte protlak lehce opéct. Tím, že zkaramelizuje, lehce zesládne. 4.Poté přilijte konzervu rajčat a vše promíchejte. Přilijte víno a nechte společně provařit, aby vyprchal alkohol. Osolte, opepřete, ochuťte bazalkou a přidejte lžíci hnědého cukru a prolisovaný stroužek česneku. 5.Nastavte nižší teplotu a za občasného míchání nechte 45 minut vařit. Po uplynutí této doby přilijte mléko, promíchejte a odstavte. 6.Nyní si připravte bešamel. Vezměte si menší hrnec a na středním plameni v něm rozpusťte máslo. Přisypte mouku a chvíli společně míchejte ruční metlou, až vznikne světlá jíška.
7.Poté přidávejte po troškách mléko a společně metlou míchejte, dokud nebude mít bešamel krémovou konzistenci. Ochuťte solí, pepřem a trochou muškátového květu nebo oříšku. Promíchejte a odstavte. 8.Vezměte si hranatou zapékací mísu. První vrstvou bude bešamel. Třetinu ho nalijte do mísy. Na bešamel naskládejte těstovinové pláty. Použila jsem 3 vedle sebe. 9.Na těstoviny nalijte polovinu omáčky z mletého masa. Poté opět naskládejte těstoviny. Na těstoviny nalijte polovinu zbylého bešamelu.  10.Na bešamel opět naskládejte těstoviny, zalijte druhou polovinou omáčky z mletého masa. Opět naskládejte těstoviny a zalijte zbytkem bešamelu.  11.Zapékací mísu přikryjte víkem nebo alobalem a pečte v troubě předehřáté na 190 °C zhruba 50 minut. Zkuste vidličkou zda jsou těstoviny měkké. Posypte mozzarellou nakrájenou na plátky a strouhaným ementálem nebo goudou. Zapékejte na 220 °C 10 minut. 
DSC_0161.jpg DSC_0163.jpg DSC_0167.jpg DSC_0170.jpg DSC_0174.jpg DSC_0176.jpg

Připravte si ještě