Cupcaky s krémem a čokoládovou ganache




Ingredience
14 x 
na těsto
85 g másla pokojové teploty155 g cukru krupice
85 g zakysané smetany
3 vejce
165 g hladké mouky
8 g prášku do pečiva
špetka soli
90 ml mléka
2 lžíce vody
na krémovou náplň
2 žloutky80 g cukru krupice
1 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
270 ml mléka
14 g másla
špetka soli
semínka z jednoho vanilkového lusku nebo 1 lžička vanilkové pasty
na čokoládovou ganache
340 g hořké čokolády s obsahem cca 50% kakaa2 lžíce světlého kukuřičného sirupu
210 ml smetany ke šlehání
papírové košíčky na muffiny
Postup
1.Troubu si předehřejte na 180 °C a připravte si plech na muffiny a vyložte ho papírovými košíčky.
2.Ve velké míse šlehejte mixérem máslo s cukrem po dobu 3 - 4 minut. Musí se vytvořit nadýchaná světlá hmota.
3.Ke směsi přidejte zakysanou smetanu (pokojové teploty) a důkladně prošlehejte. Dále přidejte ve dvou dávkách bílky (za stálého šlehání mixérem) až se vše spojí.
4.V jiné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. V další misce smíchejte mléko s vodou.
5.Do těsta přidejte nejdříve polovinu suchých ingrediencí, prošlehejte, pak přidejte mléko s vodou opět prošlehejte a nakonec zbytek suchých ingrediencí. Řádně prošlehejte.
6.Vzniklou směs plňte do papírových košíčků, zhruba do poloviny výšky a pečte 15 - 17 minut.
7.Po vytažení z trouby nechte 2 minuty prochladnout v plechu, pak můžete vyndat, aby rychleji prochladly.
8.Nyní si připravte krém na naplnění cupcaků. Oddělte si žloutky od bílků. Žloutky dejte do misky a lehce je prošlehejte. Odložte stranou.
9.V hrnci smíchejte cukr, škrob a mléko a ruční metlou smíchejte dohromady. Na středním plameni nechte za stálého míchání zhoustnout, stáhněte plamen a nechte za stáleho míchání 2 minuty provařit a vypněte.
10.2 lžíce mléčné hmoty přidejte ke žloutkům a důkladně promíchejte metlou a pak spojte vše dohromady v hrnci, až vznikne hladký žloutkový krém. Povařte ještě 2 minuty na mírném plameni, za stálého míchání.
11.Přidejte máslo, špetku soli a vanilku. Promíchejte a nechte vychladit.
12.Teď si připravte čokoládovou ganache. Ve větší míse smíchejte nalámanou čokoládu a kukuřičný sirup.
13.V hrnci přiveďte smetanu ke šlehání k varu, ihned stáhněte a přilijte k čokoládě. Nechte 3 minuty stát a pak promíchejte metlou dohladka. Dejte do lednice na 1 hodinu řádně vychladnout.
14.Když je vše vychladnuté, vezměte si upečené cupcaky a vydlabejte uprostřed díru nožem nebo kulatým vykrajovátkem. Díru vyplňte žloutkovým krémem a vršek ozdobte čokoládovu ganache (použijte zdobící sáček).


Připravte si ještě
Copyright © 2018 segryvkuchyni.cz