Brokolicový nákyp

DSC_0748.jpg
Ingredience
 Ø 23 cm
1 kg brambor
1 brokolice
sůl
kmín
200 g anglické slaniny
100 g nastrouhaného parmazánu
200 ml smetany
1 vejce
100 g nastrouhaného eidamu

na bešamel

1 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
300 ml mléka
muškátový oříšek
sůl
pepř

Postup

1.Brambory oloupejte, pokrájejte a dejte vařit ve vodě ochucené solí a kmínem. Když jsou měkké, slijte.  2.Brokolici opláchněte, rozeberte na růžičky a uvařte v páře doměkka. Slaninu nakrájejte na kostičky a opečte na pánvi dozlatova. 3.Nyní si udělejte bešamel následovně. Na středním plameni nechte rozpustit v rendlíku máslo a přisypte hl. mouku. Když začne lehce zlátnout, ihned přilijte mléko a důkladně šlehejte metlou, aby vznikla hladká kaše. Průběžně přilívejte mléko, podle konzistence. Chvíli provařte a ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
4.Uvařené brambory v míse smíchejte s uvařenou brokolicí a rozšťouchejte tak, aby zůstaly kousky. Přidejte k tomu osmaženou slaninu. 5.V jiné míse smíchejte smetanu s vajíčkem, osolte, opepřete a přidejte polovinu parmazánu.Vše prošlehejte a přilijte k bramborám s brokolicí. Vše promíchejte. 6.Zapékací mísu vymažte máslem. Přendejte do ní vzniklou brokolicovou směs a uhlaďte. Zalijte připraveným bešamelem a zasypejte směsí sýrů (eidam a parmazán). Pečte na 190 ° C cca 30 minut zakryté a poté 10 minut odkryté, aby se vytvořila kůrka.
DSC_0723.jpg DSC_0727.jpg DSC_0732.jpg DSC_0735.jpg

Připravte si ještě